Provzdušňování trávníku podporuje jeho růst



Kategorie: Péče o zahradu | 25.07.2011

Provzdušňování trávníku společně se sekáním, hrabáním, rozrýváním a hnojením patří mezi nejdůležitější práce pro jeho zdravý růst.

Proč provádět provzdušňování
Provzdušňování trávníku znamená, že v jeho koberci vytváříme drobné štěrbinky z důvodu uvolnění zhutnělé půdy. Pravidelným provzdušňováním zajistíme, aby se voda a živiny dostávaly snáze do půdy a trávník tak byl průběžně vyživován. Na jaře a v létě provádíme lehké provzdušňování, v září pak hluboké.        

Nářadí na provzdušňování
Pokud máme mladý trávník, který není příliš hustý, k provzdušnění nám zpravidla postačí klasické železné nebo anglické hrábě. U starších trávníků, zejména když jsou zarostlé mechem, potřebujeme vertikační hrábě. Náš tip: Snáze se Vám bude pracovat s hřebenovým provzdušňovacím válcem, anebo vertikačním strojem s motorovým pohonem. Na podzim je třeba hlubší provzdušnění. Na menším prostoru nám dobře poslouží rycí vidle. Na větších plochách a velmi hutných půdách se osvědčují provzdušňovací bodce. Pokud si chcete usnadnit práci, můžete si pořídit rotační provzdušňovač trávníku, který trávník nejen provzdušňuje, ale také vertikutuje.    

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.