Prosinec v zahradě



Kategorie: Rok na zahradě | 30.11.2012

Myslíte si, že s listopadovým zazimováním zahrady rok na zahradě končí? Pro některé práce je právě v prosinci příhodný čas.

Prosincové práce
V prosinci je ideální čas na vyklestění dřevin, především divoce rostoucích keřů. Keře, které už nekvetou, prosvětlíme. Jednou za 5 let provedeme prosincové prosvětlení okrasných keřů. První zimní dny jsou vhodné ke zmlazovacím řezům živých plotů. Pokud je příliš teplo a trávník začne znovu růst, posekáme ho. Koruny mladých stromků zabalíme do několika vrstev starého papíru. Pokud zakládáme skalku, anebo plánujeme zídku, terénní práce je nejlepší provádět před vypuknutím zimy.       

Krmení ptáčků
V prosinci je ten správný čas připravit budky pro ptáčky. Aby se do budky nedostaly kočky, umístíme na kmen stromu v těsném okolí budky pichlavé větve, nejlépe z trnky. Když budeme ptáčky přes zimu krmit, v sezóně se nám odmění tím, že budou hubit dřevokazné škůdce.  

Zimní provoz zahrady  
Jakmile předpověď hlásí mrazy, vypustíme všechnu vodu z trubek, vodních nádržek i ze zahradního jezírka. Nádržky a jezírka zakryjeme poklopem. Pokud máme v jezírku ryby, dáme je přezimovat do akvária. Uklidíme hadice, konve a sudy obrátíme dnem vzhůru. Nezapomeneme zakonzervovat sekačku na trávu.   

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.