Proč si postavit opěrnou zeď na Vaší zahradě?



Kategorie: Rady a tipy | Péče o zahradu | 03.03.2011

Ozvláštněte svou zahradu stylovou opěrnou zdí! Odlište ji od fádních zahrad. Potřebujete zpevnit svah, nebo oddělit svůj pozemek od ostatních? Postavte si opěrnou zeď! Na následujících řádcích najdete několik užitečných informací týkajících se stavby opěrných zdí a zídek!

Oblíbený prvek

Opěrné zdi a zídky patří mezi velmi oblíbené prvky drobné zahradní architektury. To protože mohou zastávat hned několik funkcí. Kromě toho, že umně a nenásilně oddělí okrasnou část zahrady od té užitkové a dodají exteriéru na kráse, spolehlivě zpevní terén, nebo ohraničí Váš pozemek. Opěrné zdi mohou být jedním z řešení, jak naložit s materiálem, který pochází z kopané studny a podobných prací.

Jestliže se rozhodnete, že své oblíbené místo uvnitř zahrady zkrášlíte stylovou opěrnou zídkou, nepotřebujete k tomu ničí souhlas. Jiná situace ovšem nastává v případě, kdy Vaše opěrná zeď tvoří oplocení pozemku, nebo zasahuje do stavby domu. Zde budete nejspíš potřebovat stavební povolení, případně vyjádření stavebního úřadu. Papírové záležitosti už ale ponechme stranou a podívejme se raději na populární materiály, které jsou vhodné ke stavbě zahradních opěrných zdí.

Kamenné zdi mají styl

Mezi nejoblíbenější materiály, které se používají ke stavbě opěrných zdí, patří kámen. Tento krásný přírodní materiál totiž umí stárnout. Dobře se s ním pracuje a sluší snad každému typu zahrady. Ať už se rozhodnete pro stavbu kamenné zídky v zahradě, která je příslušenstvím staré roubenky, anebo moderní funkcionalistické vily, nikdy neuděláte krok vedle. Kamenným zídkám proto zasvětíme zbývající část našeho článku.

Svou kamennou zídku si můžete postavit (nebo nechat postavit) například z pískovce, břidlice, žuly, opuky a dalších. Odolný a široce použitelný pískovec je vyhledávaným materiálem především z toho důvodu, že umožňuje mnoho barevných variant. Používá se nejen na stavbu zídek či úpravu skalky, ale také na realizaci schodů, nebo dlažby. Pro břidlici je rovněž typická bohatá různobarevnost.

Tip: Když použijete na všechny prvky drobné zahradní architektury stejný materiál, Vaše zahrada bude působit kompaktním dojmem.

Ozeleňte svou zeď!

Stavba kamenné zídky má tu výhodu, že ji hravě zvládne postavit i amatér. A víte, co jí sluší nejvíce? Když obroste zelení. Takže pokud už máte svou kamennou zídku hotovou, nezapomeňte vybrat ty správné rostliny! Nejlepší jsou ty popínavé.

Náš tip: psí víno na rozdíl od skutečné révy nepřitahuje vosy a sršně.

Zdroj. www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.