Proč pěstovat černou ředkev



Kategorie: Pěstování | 04.01.2013

Černá ředkev je zeleninový druh pěstovaný již dávno před naším letopočtem, který však v posledním staletí upadl v zapomnění. To je škoda, neboť se jedná o zdravou zeleninu, ze které lze mimo jiné připravit účinný lék proti kašli.

Vynikající proti kašli
Černá ředkev se pěstuje pro kořen, který je významným zdrojem minerálních látek, a to především hořčíku, draslíku, vápníku a síry.  Dále rostlina obsahuje cenné vitamíny a pomáhá proti nechutenství. V kuchyni má mnohostranné využití po celý rok. Přidává se do salátů a používá se obdobně jako křen.  Z nastrouhaného kořene a cukru se připravuje domácí, byť velmi účinný lék proti kašli. Stačí nastrouhat cca 100 g oloupaného kořene, zasypat 50 g cukru, vložit obsah do skleničky a za 12 hodin již můžete užívat sirup.   

Jak na pěstování
Pěstování černé ředkve není nikterak náročné. Obtížnost lze srovnat s běžnými ředkvičkami, se kterými je černá ředkev příbuzná. Černá ředkev má ráda spíše těžší půdy, které jsou bohaté na živiny. Preferuje slunné stanoviště (ve stínu rostlinu obtěžují houby a plísně) a spíše vydatnou zálivku.  Výsev provádíme koncem března a na přelomu května a června již můžeme sklízet černé bulvy.

Foto: Michal Tomášek

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.