Pravidelná péče o vodu



Čištění bazénu po zimě je samozřejmě také důležitou součástí celkové péče o něj, ale abyste zamezili vzniku zelených řas, plísní a bakterií, je zapotřebí jej pravidelně čistit i po celou dobu koupací sezóny.

Pokud se rozhodnete pořídit si na své zahrady bazény, musíte počítat s tím, že mu budete muset věnovat pravidelnou péči. A aby voda ve vašem bazénu zůstala stále čistá a především také zdravotně nezávadná, je potřeba bazén čistit i během sezóny.

Čištění bazénu po zimě:
Pokud jste bazén před zimou vyčistili a po té jej důkladně zakryli, stačí pak většinou na jaře pouze vyčistit stěny a vodu opět dopustit. Pokud jste však čištění před zimou zanedbali, je rozhodně potřeba vodu důkladně vyčistit od vzniklých řas a bakterií. Stěny bazénu pak můžete případně ještě vyčistit i od vodního kamene. Nezapomeňte zkontrolovat také hodnotu pH, to by se mělo pohybovat 7,2 - 7,6. Na těchto hodnotách je totiž přímo závislá účinnost většiny bazénové chemie. Pokud je totiž pH vyšší, voda se může začít kazit a začnou se v ní tvořit řasy. Pokud je naopak pH nižší, může chlor obsažený ve vodě začít pálit do očí a na pokožce se vám může vytvořit nepříjemná vyrážka. A co se týče hodnoty chloru ve vodě, tak ta by se pak měla pohybovat v rozmezí 0,3-0,6 mg/l. Kalové čerpadlo se Vám bude hodit, pokud se rozhodnete vodu z bazénu odčerpat.

Zastřešení bazénů

Čištění bazénu během koupací sezóny:
Nejspolehlivějším čištěním vody je samozřejmě filtrace. V dnešní době je asi nejrozšířenější písková filtrace. Písek se ve filtrovacím zařízení musí akorát jedenkrát za týden propláchnout a na začátku nové koupací sezóny (na jaře) je vhodné pořídit nový. Kromě filtrů lze vodu v bazénu vyčistit i za pomoci UV lampy (záření z UV lampy zabije veškeré viry a bakterie, a zamezí jejich vzniku), ionizátoru (ten vodu čistí pomocí iontů mědi a stříbra) či za pomoci soli (ta se totiž rozloží na plynný chlor, kyslík a ozon).

Abyste však co nejvíce zamezili znečišťování vody ve vašem bazénu, je dobré jej mít, vždy když jej nevyužíváte, zakrytý. K čemuž vám zajisté poslouží plachta či klasické zastřešení bazénů.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.