Pořízení zahradního domku - jak ho vybrat?



Kategorie: | 06.06.2019

Potřebujete uskladnit zahradní nábytek, sekačku, gril, potřebné nářadí či jiné sezónní vybavení? Pro tyto účely slouží zahradní domek, který nabídne potřebný úložný prostor.

Využití zahradního domku

První otázku, kterou byste si měli položit při výběru zahradního domku, je to, k čemu bude sloužit. Může například sloužit pouze pro skladování zahradních věcí a techniky, nebo i k něčemu jinému.

Zahradní domky se tedy rozdělují do 2 skupin na:


ryze účelové - slouží k uskladnění zahradního nářadí, techniky a veškerého zahradního vybavení, jejich velikost se pohybuje zhruba kolem 10 m2, spadají sem všechny plastové, plechové a menší dřevěné domky,

s širším využitím - do této skupiny patří větší dřevěné domky a chatky, které lze využít jak pro uskladnění věcí, tak i pro přespání, většina těchto domků má od 12 m2 do 25 m2 (pokud nechcete řešit stavební povolení), nebo klidně více.

Důležitý je také materiál

V dnešní době jsou na trhu zahradní domky vyrobené z různých materiálů. Samotný materiál ovlivňuje samotnou cenu a funkčnost. Na výběr je plech, plast nebo dřevo.

Plechové zahradní domky

Mezi ryze účelové stavby patří ocelový zahradní domek. Plech je velmi pevný materiál, který dobře odolává povětrnostním vlivům. Zároveň je lehký a prakticky bezúdržbový. Mezi další výhody patří snadná a rychlá instalace, příznivá cena a mnoho dostupných barevných odstínů. Nezapomínejte však na to, že plechové zahradní domky vyžadují ukotvení.

Plastové zahradní domky

Plastové zahradní domky jsou další v řadě, které slouží jen jako účelové. Stejně jako plechové domky, tak i ty plastové jsou odolné vůči povětrnostním vlivům. Mezi výhody patří určitě rychlé a snadné postavení, bezúdržbovost a cena. Nevýhodou je pak jejich lehkost a tedy i horší stabilita.

Dřevěné zahradní domky

Dřevěné zahradní domky jsou dostupné jako ryze účelové i s širšími možnostmi využití. Díky použitému materiálu skvěle zapadají do přírodního rázu přírody, ale je potřeba o ně pečovat. Nutností je každoroční impregnace, která ochrání domek před nepříznivým počasím.

Velikost zahradního domku

Máte-li jasno v tom, k čemu bude zahradní domek sloužit, je na řadě určení rozměrů. Pokud máte v plánu jej využívat k uskladnění věcí, je potřeba popřemýšlet, co vše do něj budete chtít umístit a podle toho zvolit vhodné rozměry. Důležité je to proto, abyste nezvolili menší domek, a pak měli problém do něj všechny věci umístit.

Totéž platí u domků určených pro přespání. Každý má jiné priority a dostupné prostory k umístění, proto jsou rozměry velmi individuální. Záleží tedy jen na vás a vašich prioritách.

Stavební povolení

U některých zahradních domků budete potřebovat stavební povolení. To se odvíjí od jeho velikosti. Zahradní domek do 25 m2 zastavěné plochy dle § 103 odst. 1) stavebního zákona 183/2006 Sb. nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení.
(https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-183)

U takových staveb je potřebný tzv. územní souhlas. Jedná se o jednoduchou variantu stavebního povolení. Více k územnímu souhlasu najdete pod § 96 odst. 2a) stavebního zákona 183/2006 Sb.

Zahradní domky větší než 25 m2 zastavěné plochy

Máte-li v plánu pořídit zahradní domek se zastavěnou plochou nad 25 m2, je nutné zajistit rozhodnutí o umístění stavby neboli územní rozhodnutí a stavební povolení dle § 103 odst. 1a) stavebního zákona 183/2006 Sb.

Formulář žádosti o stavební povolení najdete pod přílohou č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-526)

Dále je nutné vypracovat projektovou dokumentaci v rozsahu dle vyhlášky, s čímž vám pomůže projektant.
 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.