Pohodové léto na chatě aneb jak neplýtvat elektřinou



Kategorie: Dům a chata | 29.08.2017

Český národ je znám pro svou vášeň k chataření. Každý rok od jara až podzimu se týden co týden koná “přesouvání” národa z měst na chaty a chalupy. Češi odpočívají na zahradě, zahradničí, po večerech grilují a vůbec si užívají poklidného života mimo rušné město. Pro dokonalejší pohodu vám poradíme, jak si správně nastavit sazbu, aby vás na konci sezóny nepřekvapil vysoký účet od dodavatele elektřiny.

Ceny energií hrají velkou roli nejen doma, ale i na chatě. Chaty, chalupy a jiné rekreační objekty obvykle nemají přípojku na plyn a tak většina chatařů primárně využívá elektřinu.

Ceny plynu a případná změna dodavatele plynu za levnějších je tedy v případě jejich chaty či chalupy nemusí vůbec zajímat. Jinak tomu je u elektrické energie, na kterou běží téměř vše v chatě. Hodně chatařů má přitom špatně nastavenou sazbu a rok co rok musí doplácet vysoký účet.

Sazba přímo pro chataře

Dodavatelé elektřiny přímo pro chataře a chalupáře nabízí speciální dvoutarifovou sazbu. Jedná se o sazbu D61d a hlavní výhodou je nízký tarif běžící od pátku od 12 hodin do neděle do 22 hodin. V ostatní dny na tarifu až tak nezáleží, protože chata není využívána. Tato sazba je vhodná pro chataře, kteří svou chatu využívají pouze o víkendech. Sazba D61d se vyplatí i pro ty, kteří chatu využívají hlavně o víkendech a občas ve všední dny.

Existují však i tací, kteří s příchodem teplých jarních dní odjedou na chatu a domů vrátí se až na podzim. Přes léto na chatě v podstatě bydlí. Pro něj je chatařská sazba příliš drahá a vyplatí se zvolit běžnou sazbu D01d.

Možná vás nyní napadlo, že na začátku a na konci chatařské sezóny jednoduše změníte sazbu za výhodnější. To je samozřejmě možné. Změnit sazbu bezplatně však lze pouze jednou za dvanáct měsíců.

Znáte všechny sazby v ČR?

ceny energii v CR

Změňte dodavatele energií

Někteří chataři jsou se situací smíření a vyšší účet za elektřinu každý rok zaplatí. Jenomže kromě vhodnější sazby si mohou zvolit i výhodnějšího a hlavně levnějšího dodavatele elektřiny. Ušetřit tak mohou stovky korun ročně, což je pro mnoho lidí nezanedbatelná částka. Srovnání cen energií si přitom velmi snadno srovnají na internetu online.

S porovnáním cen dodavatelů energií si hravě poradí jeden z největších českých srovnávačů Úspory.cz, které porovnávají ceny elektřiny i ceny plynu za pár minut. Stačí do nástroje kalkulačka elektřiny (kalkulačka plynu) vyplnit požadované údaje a hned se dozvíte, kteří z dodavatelů vám nabízí nejlepší ceny energií.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.