Pohodlný zahradní nábytek – dřevo nebo kov?



Kategorie: Zahradní nábytek | 22.09.2011

Mezi dlouhodobě nejoblíbenější zahradní nábytek patří dřevěné sestavy. V poslední době jim ale zdatně konkurují kovové sety. Především hliníkový nábytek si získává pro svůj moderní a svěží design velkou oblibu. Jaký ale lépe vyhoví vašim požadavkům?

Jen těžko si lze představit rodinný dům nebo chalupu, u níž by chybělo místo k posezení, které zavdává příležitost ke společenským aktivitám nebo prostě jen k odpočinku. Češi zkrátka rádi tráví volný čas ve společnosti svých blízkých anebo si v pohodlí a soukromí užívají přízně počasí a okamžiků klidu. 

Nejčastější volbou posledních let byly při výběru zahradního nábytku dřevěné sety, oblíbené pro svůj tradiční vzhled a uživatelský komfort. Už nějaký čas jim ale zdatně šlape na paty hliníkový zahradní nábytek, který se vyznačuje neotřelým pojetím a vysokou praktičností.

Z hlediska pohodlí jsou si obě varianty rovny, kvalitní dřevěný nábytek působí robustním dojmem, pro efekt dokonalého relaxu bychom neměli opomíjet potahy a polstry. Kovové sety bodují nižší vahou, a tedy snazší manipulovatelností.
Pokud se rozhodneme pro nábytek na zahradu ze dřeva, měli bychom velkou pozornost věnovat materiálu samotnému a způsobu zpracování. Důležité je nepodlehnout pouze cenovým lákadlům a estetickým vjemům. Na venkovní užití se obecně nejlépe hodí hustá a tvrdá dřeva, tedy především švédská borovice, nebo exotické dřeviny, jako jsou teak či meranti. Tomu odpovídá cena, kterou určují především vyšší náklady na těžbu a výrobu. Výsledkem ale je obdivuhodná odolnost proti povětrnostním podmínkám i dřevokaznému hmyzu a dlouhá životnost. Robustní konstrukce spolu s možností polohování křesel či rozkládání stolu zajistí plný komfort, který vyhoví požadavkům uživatelů.

Péče o dřevěný zahradní nábytek je jednoduchá a bez zvláštních časových nároků. Základ představuje teakový olej, který povrchu dodá svěží a původní vzhled. Podle potřeby lze ošetření zahradního nábytku provést jemným zbroušením nebo opětovným namořením.     

Moderní hliníkový nábytek
Hliníkový nábytek vyniká svou výdrží a takřka nulovými nároky na údržbu. Do českých zahrad přináší svěží linie a akcent na moderní design, který se nese v duchu čistoty tvarů a minimalismu. S ohledem na maximální pohodlí by mělo být alu křeslo vybaveno několikastupňovým polohovacím systémem, funkčními područkami a odolným výpletem ze syntetických materiálů. Z bezpečnostních důvodů nelze doporučit hliníkový stůl, jehož skleněná deska nebyla upravena tvrzením. Dojem luxusu vyvolává černé zbarvení desky.

Hliníkový nábytek přichází do českých zahrad z Evropy, kde již mnoho sezon zúročuje svou příkladnou praktičnost a progresivní styl. I zde ale platí zákonitosti kvality, přičemž rozumným vodítkem může být záruční lhůta. Tou na zdejším trhu vyniká společnost Mountfield, která nabízí 7 let. 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.