Pnoucí růže na pergole



Kategorie: Okrasná zahrada | 22.08.2013

Pnoucí růže patří mezi nejoblíbenější popínavé rostliny, zároveň však také mezi nejnáročnější. Jak o ně pečovat, aby nám zkrášlily pergolu?

Půda, zálivka a výživa
Pnoucí růže potřebují ke svému zdárnému růstu dobře propustnou humózní půdu, pokud takovou na zahradě nemáte, je nejlepší koupit přímo substrát na růže. Růže jsou náročné na hnojení, hnojíme je minimálně jednou za měsíc. Pokud chceme předejít růstu plevele, vytvoříme u kořenů vrstvu mulče. Popínavým růžím stačí mírná, ale pravidelná zálivka. Rostlinám se lépe daří na slunci než ve stínu, kde jsou náchylnější k chorobám.    

Vyvazování a prořezávání
Popínavé růže na pergole je třeba vyvazovat a prořezávat - obojí záleží na odrůdě růží. Plnokvěté růže vyvazujeme vodorovně a postranní výhony zkracujeme pouze mírně (cca na 4 očka). U růží odrůd Rambler, které vyvazovat nepotřebují, zkracujeme každý třetí nejstarší výhon, a zároveň odstraňujeme postranní odkvetlé výhony (cca o 12 cm). Pokud chceme, aby byla doba květu co nejdelší (od května do října), růžím pravidelně odstraňujeme odkvetlé hlavičky. 

Foto: Redakce

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.