Pěstování jahod – vyzrajte na plíseň a hnilobu!



Kategorie: Pěstování | 17.04.2014

Jahody patří mezi neoblíbenější druhy ovoce. Také je pěstujete a mrzí Vás, že kvůli plísním musíte spoustu plodů vyhodit? Víme, jak chránit jahody před riziky způsobené nadměrnou vlhkostí!

Hniloba jako hrozba
Plíseň a hniloba patří (společně s hladovými slimáky a ptáky) mezi největší hrozby jahodové sklizně. Když plody leží na vlhké zemi, snadno plesnivě zešediví nebo začnou hnít. Z tohoto důvodu bychom se měli snažit minimalizovat kontakt dozrávajících plodů s nadměrnou vlhkostí. To v praxi znamená, použít buď černou ochrannou folii, případně mulčovací folii, nebo dřevěný či jiný podstavec, jak vidíte na fotografii. Anebo můžete rostliny obsypat mulčovací kůrou.            

Pěstování v nádobách jahodám svědčí
V oblastech, kde často prší, je ideální, pěstovat jahody v nádobách. Převislé jahody dozrávající v květináčích nepřicházejí do kontaktu s mokrou půdou a umožňují pohodlné sklízení. Majitelé teras si mohou koupit také popínavé jahody, které se vyvazují stejně jako dekorativní popínavé rostliny. K tomuto účelu jsou velmi praktické truhlíky s treláží. Pro sladkou chuť a pěknou barvu plod je důležité, zajistit jahodám slunné stanoviště, což do jisté míry rovněž zamezuje riziku znehodnocení úrody.       

Foto: Sxc.hu

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.