Okrasný keř mnoha jmen



Kategorie: Rostliny | Pěstování | 05.06.2017

V mnoha zahradách nebo parcích je k vidění okrasný keř menšího vzrůstu se zajímavými listy a s krásnými barevnými květy. Řeč je o kdoulovci japonském. Dále se o něm může hovořit pod názvem Severský citron nebo Cido. Jak vypovídá jeho základní název, domovinou tohoto atraktivního keře je Japonsko, kde jej nadále šlechtí.

Pěstování kdoulovce
Kdoulovec japonský je nejčastěji pěstovaný pro své okrasné vlastnosti. Nejzajímavější jsou na něm bezpochyby jeho květy, které se vyskytují v několika barvách. Chcete-li konkrétní barvu, je třeba kupovat právě kvetoucí rostlinu. Dopřát si můžete dokonce rostlinu s více barvami květů na jedné rostlině.
Pro vysazení kdoulovec nepotřebuje nějak zvlášť upravenou půdu, vyhovovat mu budou běžné zahradní zeminy. Dobře se mu bude dařit na slunném místě. Kdoulovec je poměrně hustě větvený keř, který má roční přírůstky 20 až 25 cm. Celkově keř dosahuje vzrůstu okolo 1,5 m. Zkušení pěstitelé mohou u kdoulovce zvolit variantu bonsaje a vhodným stříháním a péčí vytvoří působivou miniaturu tohoto keře.
Tento keř není náchylný na škůdce ani nemoci, chutná pouze mšicím, kterých se zbavíte běžně dostupnými prostředky. Svým vzhledem je možné tyto keře zařadit do okrasných zahrad a k vidění jsou také ve veřejných parcích. Pro svůj menší vzrůst jsou někdy umisťovány do svahů pro zpevnění půdy.

Aromatické plody
Na první pohled na tomto keři zaujmou jeho okrasné květy a listy. U trochu vzrostlejších keřů se ale můžete dočkat i nevšedních plodů. Jsou jimi malvice nepravidelného tvaru, které upoutají také svou vůní. Nejčastěji se užívají jako přírodní aromatikum do skříní nebo i do menších prostorů. Plody jsou nejprve zelené a postupně získávají žlutou barvu. Jak napovídá jeho další název Severský citron, dají se užít i v kuchyni. Dužinu je nutno rozvařit, rozmixovat a teprve potom přidat k jinému ovoci, například do marmelády.

Plody jsou na chuť velmi trpké, a proto se užívají jen jako doplněk jiného ovoce. Nutno podotknout, že obsahují větší množství vitamínu C než klasické citrony.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.