Odhalili jsme tajemství úspěšného pěstování rajčat!



Kategorie: Rady a tipy | Péče o zahradu | Pěstování | 04.03.2014

Kdo jednou ochutná vlastní rajče, nebude už chtít jiné! Přitom pěstování rajčat je velmi snadné. Jde to nejen na záhoně a ve skleníku, ale i v nádobách na balkoně panelového domu! Tajemství úspěšného pěstování totiž spočívá v komplexní péči o rostlinu od kořenů až po listy. Neexistuje žádný zázračný elixír, který by tuto komplexní péči nahradil. AGRO CS Vám nabízí pomoc v podobě čtyř malých pomocníků s velkými účinky.

VÝSADBA JE ZÁKLADEM ÚSPĚCHU

Rajčata vysazujte nejlépe jako předpěstované sazenice. Dbejte na to, aby nebyly vytažené, měly temně zelené listy a bohatý kořenový systém. Výsadbu proveďte od konce dubna do konce května (záleží na počasí a odrůdě), a to na slunné místo. Nepsané pravidlo zní Výsadba až po „Zmrzlých“. Před výsadbou udržujte kořenový bal rajčat vlhký. Jednotlivé sazenice sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe do speciálního substrátu se startovací dávkou hnojiva a vysokou dávkou humusu - AGRO Zahradnický substrát se startovací dávkou hnojiva KRISTALON, Vitality Komplexem a aktivním humusem. Pokud jsou sazenice vytáhlé, sázejte je šikmo, až k první části listů. Ihned po výsadbě rostliny nezapomeňte zalít! Pokud máte strach z náhlých nočních mrazíků, zakrývejte rajčata na noc zahrádkářskou bílou textilií. POZOR! Rajčata jsou vysoké rostliny, které je třeba připevnit k opoře (dřevěné nebo kovové tyčky). Do záhonu nebo nádoby je umístěte ještě před výsadbou, aby nedošlo k poškození kořenů.

Zahradnicky substrat

ABY RAJČATA ROSTLA aneb ošetřování rajčat během růstu a kvalitní výživa

Sazenice rajčat brzy vyvazujte k oporám. U tyčkových rajčat veďte rajče na jediný výhon (boční výhony vylamujte) – je to jistota větší sklizně. Maximální výška tyčkových rostlin by měla být asi 150 cm – pak hlavní výhon zaštípněte. U keříčkových rajčat tvarujte rostlinu tak, aby bylo uvnitř keříčku dostatek světla. Rajčatům prospívá nakypřená půda, dobré je i přihrnutí zeminy ke stonku; více naroste kořenový systém, a s ním i pozdější výnosy. Velmi důležitá je závlaha. Při nedostatku vláhy plody praskají, jsou malé a deformované. Zalévejte ráno nebo navečer, a to přímo ke kořenům, nikdy ne na list! Nezapomínejte na pravidelnou výživu – aplikujte 1x 14dní hnojivou zálivku hnojivem s co nejvyšším obsahem živin a mikroprvků – rostliny potřebují stejně jako člověk vitamíny; tímto hnojivem je 100%ně KRISTALON! Na počátku růstu zelené hmoty hnojte Kristalonem Start; jakmile se začnou objevovat první květy, přejděte na Kristalon Plod a květ nebo jeho modernější variantu Kristalon Gold s aktivátorem kvetení.

Náš tip: Vyzkoušejte NOVINKU 2014 – Kristalon Zdravé rajče s aktivním vápníkem, který je prevencí proti černání plodů.

Kristalon Zdrave rajce

ŽIVÁ VODA PRO ROSTLINY – udržování rostlin ve vitálním růstu

Aby zůstala rajčata stále vitální, byla odolnější vůči stresům, a měla maximálně možnou násadu květů, střídejte hnojivou zálivku Kristalonu s aplikací Vitality Komplexu. Obsahuje jedinečnou složku – tzv. žížalí dopping, potřebnou pro zdravý růst a vývoj každé rostliny, a to přírodní enzymy ze zažívacího traktu kalifornských žížal pro urychlení všech procesů v rostlině. Jedna aplikace Vitality Komplexu plnohodnotně nahradí jedno běžné hnojení! Zálivka Vitality Komplexem působí na rostlinky jako živá voda!

Vitality komplex rajce

STOP ŠKŮDCŮM A CHOROBÁM

Během růstu rajčat nezapomeňte na prevenci proti chorobám a škůdcům; základem je kvalitní výživa dle kroku 3. Proti savým škůdcům (mšice, molice, svilušky či třásněnky) aplikujte již při prvním výskytu ekologický přírodní přípravek Rock Effect, který nejenže přítomné škůdce zahubí, ale ošetřené rostliny dalším škůdcům nebudou ani chutnat. Nezapomeňte postřik aplikovat i z rubu listů, kde se škůdci hlavně vyskytují! Z nejčastějších chorob se na rajčatech vyskytuje plíseň bramborová – na listech vznikají od okrajů nepravidelné, šedozelené skvrny, které postupně zasychají. Choroba později může napadnout i stonek a plody. I zde je třeba začít včas s prevencí – přibližně od začátku až poloviny června aplikujte specialisty na tuto chorobu jako např. Acrobat MZ WG nebo tradiční Kuprikol 50. Po té ošetření opakujte v pravidelných intervalech podle doporučení v návodu.

Rock effect

Tajemství úspěšného pěstování rajčat - vyvarujte se nejčastějších pěstitelských chyb!

1) Přelití – přelitým rajčatům přestane fungovat kořenový systém, kořeny uhnijí a následně uhyne celá rostlina.
2) Odřezávání bočních výhonů nožem – zvýší riziko přenosu viróz.
3) Zálivka nebo přihnojování na list – zvýší riziko napadení rostlin chorobami a škůdci.
4) Pozdní ošetření proti chorobám a škůdcům – nezapomínat na prevenci! Raději ošetřit dříve než později!

www.agrospolecne.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.