Nedoceněný česnek medvědí



Kategorie: Rady a tipy | Pěstování | Fauna na zahradě | 29.09.2016

Česnek medvědí - Allium ursinum – chcete-li divoký česnek je velmi prospěšný pro naše zdraví. Přinášíme vám několik cenných informací, jak jej pěstovat, uchovat a používat v kuchyni.

Medvědí česnek je vytrvalá rostlina dorůstající až 50 cm. Jedlé jsou listy, květy i cibulky. Ty však necháváme v zemi a používáme pouze list a květ.

Pěstování

Česnek medvědí má podobné vegetační období jako jarní květiny (např. narcis). Na jaře vyraší listy, nakvete a poté pokud nejsou nadzemní části spotřebovány, zasychají. Rostlina dále odpočívá do dalšího jara.

Cibulky se časem začnou množit a postupně se trsy rozrůstají. Cibulky sázíme po trsech 5 cibulek do polostínu až stínu, kde má dostatečnou vlhkost a nesvítí na ni polední slunce. Vhodné jsou zapadlé kouty zahrady, do stínu stromů či keřů.

Nemáme li zahrádku, je možné pěstovat česnek medvědí i v kontejneru na balkoně. Stačí běžný zahradnický substrát, který se smíchá s perlitem (upravuje vlhkost a vzdušnost substrátu). Rostlinu nikdy nehnojíme.

Po zimě je prvním poslem jara :)

cesnek medvedi

Využití v kuchyni

Česnek medvědí můžeme v kuchyni používat všude tam, kde běžný česnek. Je velice aromatický a proto se používá jen v malém množství.

Listy je nejlepší zpracovat jako pesto v olivovém oleji nebo je možné čerstvé zamrazit. Tak si uchová nejvíce svých cenných látek.

Výtečný je přidaný do pomazánek, brambor, salátů, k marinádě na pečené i grilované maso, do polévek, do bylinkového másla i na rozpečenou bagetu v podobě pesta.

pesto z medvediho cesneku

Zdraví prospěšný

Obsahuje cenné minerály (hlavně železo) a vitamíny, nejvíce vitamín C.

Jedná se o důležitý a silný antioxidant pro naši imunitu, pevné kosti, cévy, zuby i potřebnou tvorbu kolagenu.

Dále obsahuje alicin, který má silné antibakteriální, antibiotické, antitrombotické a protiplísňové účinky.

Česnek medvědí je prospěšný zdraví při poruchách srdce a cév, vysokém krevním tlaku, upravuje zažívací i střevní potíže, ničí střevní parazity, čistí ledviny, působí močopudně, antibakteriálně, antirevmaticky, má příznivé účinky proti rakovinovému bujení.

Blahodárně působí i na náš nervový systém, křečové žíly i revmatické bolesti.

Je osvědčený i při nachlazení, nečisté pleti, potížích s dýchací soustavou a dalšími neduhy.

Medvědí česnek je nedocenitelná rostlina a zaručeně nám dodá potřebnou energii!

Zdroj foto: Pixabay, Makia Mana Garden

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.