Na vhodné pergole se odrazí krása květin



Kategorie: Rady a tipy | Pěstování | 21.04.2016

Plamének, zimolez, hortenzie, visárie nebo růže, to je jen malý výčet popínavých květin, které udělají radost každému majiteli pergol. V současné době se do českých zahrad vrací éra pergol, které nemají jen funkci okrasnou, ale také praktickou ať už v dřevěných nebo kovaných variantách. Pokud se majitel zahrady rozhodně o pořízení pergoly, měl by zvážit, kde bude umístěná a hlavně jakému účelu sloužit.

V praxi to znamená, že pergolu je možné využít jako venkovní sezení, okrasný vstup do zahrady, součást ozdobného zahradního designu nebo jako plot. S výběrem pergoly pomohou i zaškolení odborníci na zahradní design a poradí, které popínavé květiny jsou nejvíce vhodné pro výsadbu.

okrasna pergola pro rostliny

Nejoblíbenějšími pergolami se stávají složitější sestavy, které na zahradě působí jako venkovní posezení.

Výhodou těchto sestav je variabilita, takže si ji zákazník může sestavit podle vlastních požadavků tak, aby dobře zapadla do jeho představ o venkovním posezení. Výhodnou volbou je tzv. stavebnicový systém pergol. Vybírat můžete z více než 80 rozměrově i tvarově odlišných prvků, které umožní vytvořit tvar a rozměry zahradní pergoly. Při stavbě pergoly je nutné nezapomínat na bezpečnost, tedy na její ukotvení. Pergoly nestojí samy o sobě, ale musí se upevnit zemními vruty nebo betonovými patkami.

Výhodné zastřešení

Zastřešená pergola nemusí jen stát osamoceně na zahradě, ale je velmi vhodným doplňkem teras. Jako nejvhodnější materiál na zastřešení se používá makrolon, ondex nebo rákos. Jde o materiály, které jsou velmi odolné proti slunečnímu záření. Lze vyrobit také palubkový záklop s následnou pokládkou šindele.

Konstrukce je nejčastěji vyráběna z lepených dřevěných hranolů. Jde o vysoce kvalitní materiál, který nepraská a dobře absorbuje nátěrové hmoty.

zastresena pergola

Střecha pergoly má své velké výhody, nejen že chrání zahradní nábytek, ale příjemné posezení s přáteli nezkazí žádná letní přeháňka.

 

Mřížovaná stavebnice

K zastřešeným pergolám jsou často přidávány dělící stěna a dekorativní mříže. Dělící stěny se využívají, jako zástěna proti slunci a větru, naopak ozdobné mříže se velmi dobře uplatní jako opora popínavých rostlin. Stěny i mříže se dají pořídit jednotlivě nebo můžete různě kombinovat.

mrizovana pergola pro oporu rostlin

Různé tipy pergol

Každá zahrada jinak velká a každý má také jiný vkus. K nejoblíbenějším tipům pergol patří rohové pergoly, které mají tu výhodu, že opticky nezmenšují prostor, dále jsou to klasické obdélníkové.

Zakoupit můžete již hotovou pergolu, kterou dle jednoduchého návodu sestavíte nebo může sloužit jako polotovar pro realizaci vaší vlastní představy. Každou pergolu můžete doplnit o další prvky, např. mříže a truhlíky. Pokud si na stavbu svépomocí netroufáte nebo máte jinou představu o tvaru vaší vysněné pergoly, obraťte se na prověřenou firmu.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.