Motorová pila



Kategorie: Vybavení a technika | Péče o zahradu | 28.08.2014

Až udeří první mrazy, rádi si přiložíte do kamen pěkným polenem. Než se dá s takový polenem ovšem přiložit, projde několika fázemi.

Nejprve je strom nutné pokácet, k tomu je dobrým pomocníkem motorová pila. Poté je kmeny nutné rozštípat, v tu chvíli přichází na řadu štípačka na dřevo.

štípačka na dřevo

A jakmile budete chtít po těchto akcích poklidit, sáhněte po drtiči větví.

Řetězová pila je vhodnou volbou pro každého z vás, kdo se chystá prořezat stromy v zahradě či pokácet velké stromy, jako topení na zimu. Její využití je možné kdekoliv, jelikož se nemusíte obtěžovat s žádným kabelem vedoucím do elektrického zdroje.

Jak to celé funguje?
Většinu benzínových pil pohánějí dvoutaktní motory. Tyto zážehové motory roztáčí oblou lištu, na které je napnutý kovový řetěz s několika zuby. Díky kruhovému pohybu lišty udržuje pila řezání. Benzinové motorové pily je nutné udržovat, aby vydržel její dobrý stav. Údržba rovná se servis motoru, ošetření řezných zubů, bezproblémové napnutí řetězu a nutností je také pravidelně doplnit palivovou nádrž.

Motorová pila

Palivo pro zážehové řetězové pily
Mix benzínu a motorového oleje, to je to správné palivo pro tyto stroje. Uživatelská příručka vás navede, v jakém poměru směs namíchat. Aby řetěz běžel hladce, je nutné i jemu zajistit mazací olej. Integrovaná olejová komora dodává olej automaticky, ušetří vám čas a námahu.

Je toto vhodný stroj pro vás?
Benzinová pila si hravě poradí s velkými stromy i s prořezáváním vaši zahrady. Ovšem je nutné myslet na to, že tyto stroje jsou těžké. Před nákupem otestujte, zda pro vás nebude používání nástroje zbytečnou námahou. Za úvahu také stojí, zda vám půjde snadno nástroj používat při různých úlohách, jako je prořezávání větví, řezání polena, to znamená neustálý pohyb paží v nelehkých polohách. Nezapomínejte také na hluk, který motorové pily vydávají. Při její používání vždycky myslete na vaše okolí.

Motorové pily jsou bezesporu užitečným pomocníkem, ovšem při práci s nimi je nutné myslet i na dodržení zásady bezpečnosti. Než s pilou začnete poprvé pracovat, řádně přečtěte manuál správného zacházení a nikdy nezapomínejte na ochranné pomůcky. Těmi je myšleno: pevná obuv, ochranné brýle a rukavice, v některých případech se můžou hodit i ochranné pomůcky vašeho sluchu.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.