Moruše: opomenuté lahodné ovoce



Kategorie: Rostliny | Pěstování | 19.06.2017

Moruše jsou plody stromu, které si mnoho z nás vybavuje z dětství. Rostly často i ve městech a jejich plody se daly trhat přímo na ulici. Dnes je jejich výskyt spíše ojedinělý, což je velká škoda. Moruše jsou velmi pěkné stromy, které nabízejí výborné a hlavně zdravé plody.

Pěstování moruše
Moruše jsou původem ze subtropického pásma, ale velmi dobře se jim daří i v našich podmínkách. Vzhledem k oteplujícímu se klimatu se jejich pěstování šíří po celé Evropě. Je to tedy teplomilná dřevina, které se dobře daří v propustné půdě zásobené živinami. Nemá ráda přemokření. Moruše velmi dobře snáší i chladnější teploty, zpravidla jim nedělají potíže mrazy do -18°C. V prvních letech pěstování je třeba zastřihávat výhonky moruše a tím udávat tvar. V dalších letech je možné ponechat volnější růst a vytvoří se tak krásná koruna, kterou prosvětlujeme jen občas dle potřeby.

Známé jsou tři druhy tohoto stromu a to moruše bílá, černá a červená. Moruše zpravidla dorůstají 10 – 15 metrů, bílá moruše dokonce až 20 metrů. Na našem území jsou moruše známé a pěstované již velmi dlouho, spíše se dá říci, že se na ně neprávem zapomíná. Plodů se u této rostliny dočkáme ve třetím až čtvrtém roce pěstování. Plody svým tvarem připomínají malinu a strukturou jahodu. Z těchto důvodů jim někdy bývá přezdíváno stromová malina či stromová jahoda. Plody moruše jsou velmi šťavnaté a sladké, dozrávají v průběhu července.

Využití plodů moruše
Plody moruše je možné konzumovat jen tak, jako čerstvé ovoce. Obsahují řadu vitamínu C, dále vitamíny B1, B5, B6, E a karoten. Mají zklidňující účinek na horní cesty dýchací a dále výborné dezinfekční účinky. Moruše mohou snižovat krevní tlak a velmi dobře regulují hladinu cukru v krvi.

Krom konzumace čerstvých plodů jsou z nich vynikající šťávy, džemy, sirupy i kompoty. Velmi dobrým doplňkem jsou do ovocných salátů a v současnosti oblíbeného smoothie.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.