Medvědí česnek vám na zahradě nesmí chybět



Kategorie: Bylinky | 14.03.2018

Medvědí česnek se v hojné míře pěstoval již v před mnoha desítkami let. Již tenkrát se vědělo o jeho pozitivních účincích na naše zdraví, kromě toho nabízí i široké uplatnění v kuchyni. Máte-li zahrádku a zajímáte se o zdravý životní styl, pak by ani vám medvědí česnek určitě neměl chybět!

Medvědí česnek se na zahradách - a nejen tam, dá se pěstovat třeba doma na balkoně - začíná objevovat stále častěji a to je dobře. Zatímco někdo jej pěstuje jako rostlinku pozitivně prospívající našemu zdraví, pro jiného je to nedocenitelný pomocník v kuchyni a pro dalšího zase půvabná okrasná rostlina.

kvetouci medvedi cesnek

Poznáte ho snadno

Medvědí česnek patří mez vytrvalé rostliny dorůstající do výšky 15 - 30 cm. Podzemní cibulka je dlouhá cca 20 - 60 mm a má nažloutlé průsvitné šupinky. Medvědí česnek poznáte snadno podle jeho listů, které jsou velké, elipčitě kopinaté a zřetelně řapíkaté. Pokud česnek kvete, jsou jeho květy drobné, bílé a stopkaté.

Svůj název získal díky medvědům, kteří jej konzumují po zimním spánku, aby pročistili tělo. Medvědi jsou ochotni za medvědím česnekem urazit i 100 km dlouhé trasy, jen aby si na něm pochutnali a po dlouhé zimě zajistili tělu řádnou očistu.

medvedi cesnek

První jarní zelenina

Věděli jste, že medvědí česnek je první jarní zelenina? Začíná kvést již v dubnu a kvete až do června. Určitě vás potěší, že není vůbec náročný na pěstování, takže si s tímto úkolem hravě poradí i ti, kteří s pěstováním teprve začínají. Medvědímu česneku se skvěle daří tam, kde je stálá vlhkost, např. pod stromy. Vysadit jej můžete pod nějakou ovocnou či okrasnou dřevinu. Stejně tak mu můžete vybrat nějaké odlehlé místečko na vaší zahrádce, i tam vám bude dělat radost.

sklizen medvediho cesneku

Objednejte si sazenice medvědího česneku v e-shopu starkl.com, který se již více jak 100 let zabývá pěstováním a prodejem rostlin. Sazenice vám doručí až domů, takže se nemusíte o nic starat - doručení probíhá pouze v době vhodné k sázení, což je u medvědího česneku od poloviny března. Získáte garanci na ujmutí rostliny, takže nemůžete nic ztratit. Ba naopak jedině získat.

Proč medvědí česnek pěstovat?

Jak jsme zmínili již na začátku: medvědí česnek ozdobí zahradu, pomůže vám dosáhnout lepšího zdraví a v kuchyni se z něho stane nepostradatelný pomocník. Najdete v něm spoustu zdraví prospěšných látek, jako například silice, minerální látky a vitamíny, především pak vitamín C. Mimo to obsahuje velké množství jódu a další sloučeniny, které blahodárně působí na náš organismus.

medvedi cesnek v kuchyni

Medvědí česnek je považován za přírodní antibiotikum, je silně močopudný a funguje i jako mírné projímadlo. Podporuje střevní flóru, dokáže zmírnit projevy průjmu, rozšiřuje cévy. A co se kuchyně týče, tam hravě nahradí česnek, pažitku i cibulovou nať. Pokrmy s medvědím česnekem tak získají úplně jiný rozměr a vaše kuchyně bude vyhlášená, uvidíte!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.