Majoránka zahradní chce vápnitou půdu



Kategorie: Bylinky | 07.06.2011

Také si nedokážete představit českou kuchyni bez majoránky? Vypěstujte si svou vlastní.

Pěstujeme majoránku
Majoránka zahradní má ráda vápnitou půdu, která je bohatá na živiny. Lépe se jí daří v teplejších oblastech. Vyžaduje pravidelnou zálivku a není dobře odolná vůči mrazu. Předpěstované rostlinky proto dávejte ven až po zmrzlících. Nejčastěji se majoránka používá v sušeném stavu. Majoránku sklízejte za tímto účelem předtím, než vykvete, tedy v červnu. 

Použití majoránky
Majoránka má své místo především v těžkých jídlech, která jsou hůře stravitelná, neboť uklidňuje žaludeční trakt a působí proti nadýmání. Majoránka není příliš aromatická, a proto se dobře kombinuje s ostatními druhy koření, jako je kmín a pepř.

Kuřecí stehna na majoránce
Suroviny:
4 kuřecí stehna
2 lžíce oleje
nať majoránky (můžete i sušenou)
cibule, česnek
sůl, pepř a kmín
pivo na podlévání

Příprava:
1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku.
2. Přidáme maso, osmahneme a přendáme do pekáčku.
3. Dochutíme kořením a za pravidelného podlévání upečeme v troubě. 
4. Podáváme s rýží nebo hrachem. 
Dobrou chuť!

Zajímavosti o majoránce
Čaj z majoránkové nati pomáhá ulevit od potíží při migréně a při bolestech hlavy. Co je však mnohem zajímavější, staří Římané z ní připravovali nápoj lásky. 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.