Má se hrabat listí na podzim?



Kategorie: Rok na zahradě | 13.11.2013

Hrabání listí patří mezi nejvíce namáhavé podzimní práce na zahradě. Má se ale hrabat listí na podzim? Není lepší počkat až do jara?

Hrabat či nehrabat?
Názory na to, zda hrabat či nehrabat spadané listí na podzim, se různí. Zastánci této namáhavé podzimní práce na zahradě argumentují, že pod neuklizeným spadaným listím vzniká na zahradě škodlivá plíseň, a že méně práce na podzim znamená zbytečně více práce na jaře. Naproti tomu příznivci spíše bezúdržbové zahrady používají spadané listí k mulčování. Nechávají ho volně ležet na zahradě, aby se rozložilo na živiny. 

Foukače a vysavače listí 
Pokud patříte do první skupiny a nedokážete si závěr sezóny bez podzimního úklidu zahrady představit, práci Vám mohou usnadnit foukače neboli fukary. Zádové foukače lze použít nejen k odklízení spadaného listí, ale také trávy a dalšího zeleného odpadu. Jejich cena se pohybuje od šesti tisíc korun výše. Dalšími šikovnými pomocníky jsou vysavače listí, ty moderní umí obsah nejen rozmělnit a vyluxovat, ale jsou navíc vybaveny funkcí foukače. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně se vyplatí na větší zahrady.    

Foto: Redakce

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.