Listopad v zahradě



Kategorie: Rok na zahradě | 01.11.2012

V listopadu připravujeme zahradu na zimu. Rostliny,trávník i půda vyžadují závěrečnou péči.

Využijte spadané listí
Na trávníku nemá spadané listí co pohledávat, a proto z něho listí i další nečistoty odstraníme. Poté trávník provzdušníme a přihnojíme. Je však chyba, odstraňovat spadané listí pod korunami dřevin, kde slouží jako přirozený půdní kryt, který chrání kořeny dřevin před vysycháním mrazem. Některé rostliny (například růže nebo lilie), však nesmí přezimovat pod vrstvou mokrého listí, protože by pod ní shnily. Zde listí vyhrabeme a přeneseme na kompost či do kompostéru.   

Péče o půdu
Na konci podzimu je ideální doba k doplnění půdy živinami. Důležitý je především vápník, a to zejména u kyselých půd. Těžším půdám prospěje přidání říčního písku. Pýr a ostatní plevele můžeme nyní chemicky zlikvidovat. 

Podzimní výsadba 
Na konci podzimu je vhodnější čas pro výsadbu opadavých dřevin než na jaře. Při podzimní výsadbě totiž rostliny lépe zakoření. Růže je naproti tomu lepší vysazovat až na jaře.

Péče o rostliny
Trvalky, které jsou choulostivé na mráz, ochráníme vrstvou listí nebo chvojí. U růží platí: čím méně je na podzim stříháme, tím jsou odolnější vůči zimě. Dále provádíme zimní řez jabloní a hrušní, stejně jako angreštů a maliníků. Pokud pěstujeme reveň, pokryjeme ji hustou kompostového odpadu, abychom měli na jaře čerstvou zeleninu.

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.