Levandule provoní zahradu romantikou



Kategorie: Bylinky | 09.06.2011

Pokud vysadíte na své zahrádce levanduli, nebudete litovat. Vaše oblíbené místo krásně provoní a navodí v něm romantickou atmosféru. Jak by také ne, když je symbolem jižní Francie.

Pěstujeme levanduli
Levanduli se dobře daří na slunci. Má raději sucho než vlhko. Preferuje vápenité půdy s dobrou propustností. Levanduli vždy ukrýváme před zimou, třebaže je ve srovnání s ostatními bylinkami lépe odolná vůči mrazu. Její kořenový systém však nesmí promrznout. Levanduli je nejlepší koupit už jako sazenice. Vysazovat je můžete po celý rok. Levanduli to sluší jak v záhoně, tak v kameninových či keramických nádobách, kterými můžete zkrášlit své zahradní posezení. Pokud nechcete rostlinu kupovat, požádejte někoho o pár řízků a namnožte si ji.

Použití levandule
Použití levandule je velmi široké, od gastronomie, přes farmaceutický průmysl, až po lékařské a dekorativní účely. Nehledě na to, že levandule odpuzuje moly. Proto by Vám její sušený svazeček neměl chybět v šatní skříni. Levandule pomáhá proti nespavosti, úzkosti i při migrénách.   

Levandulový olej
Suroviny:
levandulové květy
rostlinný olej
Příprava:
1. Do sklenice napěchujte levandulové květy a zalijte je olejem.
2. Sklenici uzavřete víkem a nechte stát 5 dní na teplém místě.
3. Levandulový polotovar sceďte a přidejte do něho další várku květů.
4. Tento postup opakujte celkem třikrát.
5. Olej se používá především na masáže a do koupele.     

Levandulové zajímavosti
Rostlina je původem z Persie, odkud se přes Řecko dostala až do střední Evropy. Její název je odvozen z latinského lavare, což znamená mýt se, neboť se používala jako přísada do vody ve veřejných lázních.   

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.