Které rostliny jsou vhodné na slunnou terasu?



Kategorie: Rostliny | 07.02.2011

Je Vaše terasa orientovaná směrem na jih? Abyste si mohli příjemně odpočívat na terase v obklopení zelených rostlin, které se pyšní příjemnou vůní a nádhernými květy. Vyberte takové rostliny, které bez problémů vydrží. Zde je několik tipů!

Ach, to počasí!


Počasí v České republice je velmi proměnlivé. V zimě zde mrzne, v létě praží horké slunce. Abychom své rostliny ochránili před chladným počasím, musíme je na zimu schovat. V létě však řešíme zcela opačný problém. Jak zařídit, aby všechny zelené obyvatelky naší slunné terasy bez újmy přečkaly vlnu veder? Jako odpověď se logicky nabízí pravidelná zálivka, nejlépe brzy ráno a večer. Základním předpokladem je ovšem výběr správných rostlin, tedy v případě teplé jižní terasy těch, které mají rády slunce.

Mají rády slunce


Na českých terasách a balkónech často najdeme pestrá společenství různobarevných muškátů a petúnií. Péče o tyto balkónové rostliny není příliš náročná, v pohodě snesou i přímé sluneční záření, navíc jsou cenově dostupné. Pokud Vás však neuspokojí tyto klasické rostliny a toužíte po jejich zajímavějších příbuzných s vůní dálek, pak můžete svou terasu zkrášlit například levandulí, oleandrem, yuccou, anebo citrusovníky. Všechny totiž milují slunce.

Jak o ně pečovat


Vůně levandule je oblíbená především u žen. Sazenička se obvykle rozroste v menší keř, který kvete takřka po celé léto. Pozor, je velmi citlivá na mráz! Oleandr stejně jako levandule vyžaduje přezimování na místě s teplou nad bodem mrazu. Má rád mírnou zálivku, ale pravidelnou. Yucca sluníčko miluje. Na Vaší slunné terase se bude rozkošnicky vyhřívat. Nezapomeňte ji však letní pobyt zpříjemnit bohatou zálivkou. Naproti tomu v zimě si potřebuje od tepla odpočinout při teplotě, která je nižší, než pokojová. Slunná a teplá místa rovněž milují citrusovníky. Oblíbené jsou především citronovníky a mandarinky. Pokud je chcete potěšit, roste v létě jejich lesklé listy. V zimě je budete muset schovat stejně jako všechny jejich předchůdce.


Tip: Na přezimování rostlin z terasy (pravděpodobně nemáte možnost, vytvořit ideální podmínky každé rostlině zvlášť) Vám doporučujeme např. garáž s teplotou kolem deseti stupňů Celsia.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.