Krásný trávník bez práce



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | 15.05.2017

Mít po celou sezónu stále krásný, zelený a upravený trávník je touhou asi každého zahradkáře. Všichni ale víme, jak náročný tento úkol je. Pro ty, kteří nechtějí věnovat údržbě trávníku mnoho hodin a peněz, je řešením umělý trávník.

Na první pohled to může znít nepochopitelně, dávat si na terasu, balkón nebo předzahrádku něco umělého. Přírodní je přece přírodní. To je sice pravda, ale nakolik je bezchybný nízký zelený trávník ještě přirozený? Je vůbec ekologický? Není. O nic více, než trávník umělý.

Je přírodní trávník skutečně přírodní?
Aby byl trávník jednolitý bez nežádoucích plevelů (například pampelišek a jetele), je třeba ho proti plevelu ošetřit herbicidy. Pro přírodu a její diverzitu nic vhodného. Aby v horkých dnech trávník nežloutl, je třeba ho zalévat – většinou tak činíme čistou pitnou vodou.

To znamená zbytečné plýtvání vzácnou tekutinou. Aby byl dostatečně krátký, musí se pravidelně sekat. Nejspíše nemáte sekačku na solární pohon, takže potřebujete elektrickou energii nebo benzín. Odpovězte si sami: Je tento způsob zahrádkaření opravdu ekologický?

Bez klíšťat, krtinců a plevele
Oproti tomu umělý trávník sice určitou zátěží pro přírodu při výrobě, avšak pak slouží po dlouhou dobu bez nutnosti použití vody, chemie, elektrické energie nebo benzínu. Umělý trávník se na malých plochách udržuje tak, že se jednoduše zamete, na větších plochách využijete hrábě na odstranění listí a dalších nečistot. Čas od času ho můžete také umýt hadicí.

Umělý travní koberec využijete nejvíce u bazénu, na balkoně, lodžii či terase. Skvělou volbou je také pro majitele přízemních bytů s předzahrádkami – proč kupovat kvůli pár metrům čtverečním sekačku a kde ji v bytě uskladnit? Umělý trávník je vhodný i pro osoby s omezením pohybu, kterým zdravotní stav neumožňuje udržovat klasický trávník.

Další možností je využití tam, kde se přírodnímu trávníku nedaří – vysoká zátěž, přílišný stín apod. Tento trávník slouží i jako bezpečný podklad na plochách k dětským hrám – na hřištích, sportovištích nebo v dětských koutcích. Velikou výhodou umělého trávníku je, že se v něm nevyskytují klíšťata.

Specialisté na zelený povrch
Odborníkem na umělé trávy je například český výrobce JUTA. Jejich trávníky působí reálně a vynikají svou stálobarevností. Trávníky JUTA se kompletně včetně vláken vyrábí v České republice. Novinkou na českém trhu je pak belgická značka FUNgrass, která vyrábí příjemný trávník se silnou konstrukcí vlasu a UV ochranou. Výhodou je také jednoduchá pokládka.

Jestli se chcete těšit pohledem na upravený trávník, ale nemáte na něj čas ani zahradníka, je pro vás umělý povrch skvělým řešením. Velký výběr najdete na www.eamadeo.cz.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.