Koriandr připomíná petržel s anýzovou vůní



Kategorie: Bylinky | 09.06.2011

Exotický koriandr v české přírodě volně nenajdete. Pokud si však koupíte semínka, můžete jej bez problémů pěstovat na zahrádce.

Pěstujeme koriandr
Koriandr je jednoletá bylina, která není odolná vůči mrazu. Na zahrádku ji proto vysazujeme až po zmrzlých mužích, tedy v druhé polovině května. Ale i pak má rostlina mnoho nepřátel. Ohrožují ji především mšice, ale i sviluška. Na oba škůdce však naštěstí platí voda. Když rostlinu důkladně pokropíte, tak jí pomůžete. Sazenice koriandru seženete pouze ve specializovaných obchodech. Spíše však seženete semínka.      

Koriandr v kuchyni
V kuchyni se používá koriandrová nať a semena. Semena koriandru se přidávají do chleba a sladkého pečiva. Koriandrem se dále koření saláty a paštiky. Koriandrový kořen je esenciální součástí exotické kořenící směsi kari. V teplé kuchyni se čerstvý koriandr přidává do zeleninových i masitých pokrmů, stejně jako do polévek, a to úplně na konci tepelné úpravy.  

Rajská polévka s koriandrem
Suroviny:
1 plechovka loupaných rajčat
1 cibulka
1 lžíce oleje
1l vývaru
1 hrst kuskusu
koriandrová nať
pepř a sůl

Příprava:
1. Na oleji zpěníme kostičky cibulky.
2. Přidáme rajčata, krátce podusíme, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem.
3. Krátce povaříme, zahustíme hrstí kuskusu.
4. Podáváme se sekanou koriandrovou natí a s pečivem.  
Dobrou chuť!

Zajímavosti
Nezralá semena koriandru velmi nepříjemně páchnou. Nejvíce se koriandr používá v gruzínské a mexické kuchyni.
 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.