Kompostování má svůj smysl: 4 důvody, proč kompostovat



Kategorie: Péče o zahradu | Pěstování | 23.05.2018

Hitem několika posledních let je kompostování, kterému začíná přicházet na chuť stále více lidí. Ty odhalují jeho výhody a přesvědčují se o tom, že kompostování má svůj smysl. Možná nad založením kompostu uvažujete i vy, ale stále nedokážete udělat ten první pomyslný krůček.

Možná jen potřebujete trochu popostrčit. Dozvědět se pádné důvody, proč stojí za to kompostovat, které vás přesvědčí k pořízení kompostéru či kompostovacího sila. My pro vás tyhle důvody máme a to hned 4. Proto se podívejte, proč je kompostování výborné rozhodnutí a proč má smysl!

Důvod první: zužitkování BIO odpadu

Asi ten nejdůležitější důvod ze všech je zužitkování BIO odpadu. Pokud máte zahradu, pak určitě věčně řešíte dilema, kam vyhodit posekanou trávu, kam uložit větve a shrabané listí. Určitě neplatí, že pouze majitelé velkých a prostorných zahrad tohle dilema řeší, protože i malé zahrádky produkují zelený odpad. A to nikoli pouze v sezóně, ale po celý rok! Na kompost můžete uložit nejen odpad ze zahrady, ať už to bude tráva, listí, větvičky, plevel či cokoli jiného, ale můžete díky němu efektivně zužitkovat odpad z domácnosti a kuchyně. Jedná se především o zbytky ovoce a zeleniny, kávovou sedlinu, zbytky čajů, papírové kapesníky, lepenku nebo skořápky vajíček a ořechů.

Důvod druhý: výroba kvalitního hnojiva

Hned druhý důvod, pro který se kompostování vyplatí, je výroba kvalitního bio hnojiva, které si vyrobíte úplně zadarmo. Pokud pěstujete rostliny, určitě hnojivo na zahradě používáte, protože je známo, že rostlinám obecně velmi prospívá, zlepšuje jejich růst, podporuje jejich krásu. Jak by se vám líbila představa, že byste za hnojivo nemuseli utrácet, ale získali byste ho vlastně úplně zadarmo? Kompostováním totiž vzniká hnojivo, které dále můžete s čistým svědomým a klidným srdcem používat na své zahrádce a zabít, jak se říká, dvě mouchy jednou ranou. Navíc, „doma“ vyrobené hnojivo je daleko kvalitnější, nežli to kupované.

Důvod třetí: snížení rizika vzniku skládek

Nešvarem spousty lidí i nadále zůstává nepovolené zakládání skládek, které vznikají právě proto, že dotyční nevědí, kam uložit nebo jakým způsobem zužitkovat odpad ze zahrady. Na mnoha místech proto vznikají hromady odpadu, které zde ale nemají co dělat. I to je další důvod, proč se vyplatí pořízení kompostéru nebo sila, jeho umístění na zahradu a následné ukládání odpadu právě tam. Jestliže chcete pomoci přírodě, být pro ni v něčem prospěšní, nikoli ji zatěžovat, pak si na stránkách www.kompostery.cz pořiďte silo nebo uzavíratelný kompostér a přidejte se k těm, kteří myslí na zdravé životní prostředí. Dalším bonusem je fakt, že tyto kompostéry české výroby jsou z recyklovaného plastu a tak pro přírodu děláte ještě víc.

Důvod čtvrtý: zvýšení úrovně zahrady

Posledním důvodem, kterým budeme apelovat na výhody pořízení kompostéru a kompostování, je zvýšení úrovně zahrady. Hodně lidí se uchyluje k tomu, že zahradní odpad skladují někde v koutku zahrady, kde se vytvoří nepěkná kupička trávy, listí, větviček a dalšího odpadu. Co si budeme nalhávat - to nevypadá zrovna pěkně, co myslíte? Pokud si pořídíte kompostér, jehož velikost můžete uzpůsobit velikosti vaší zahrady s ohledem na množství odpadu, které vyprodukuje, pak zabráníte tomu, aby se na vaší zahradě povaloval odpad jen tak ladem skladem, ale naopak dáte jeho uskladnění nějakou úroveň. Máte-li již volně ležící kompost, doporučujeme pořízení kompostovacího sila, které jej ohraničí a dá mu líbivější estetický dojem.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.