Kompostování – ekologická likvidace odpadu



Kategorie: Péče o zahradu | Fauna na zahradě | 12.04.2013

Třídíte odpad? Pak jistě víte, že PET lahve patří žlutých kontejnerů, papír do modrých a sklo dle barvy do bílých či zelených kontejnerů. A kam s organickým odpadem z kuchyně a zahrady? Přeci do kompostéru. Kompostování, které je významnou součástí ekologické likvidace odpadu, nám přináší hned několik výhod.

Pro přírodu i pro Vás
Průměrný Čech za rok vyprodukuje 306 kg odpadu. To je sice mnohem méně, než vyprodukuje průměrný Belgičan nebo Dán (jen pro zajímavost, Česko ročně vyprodukuje nejméně kilogramů odpadků ze všech členských států), pokud však chceme zachovat naši zemi i pro další generace, měli bychom tuto hodnotu ještě snížit. Důležitou součástí ekologické likvidace domovního odpadu kompostování. Vedle ohleduplnosti vůči přírodě přináší tato přírodní cesta recyklace organických materiálů i další výhody: umožňuje snížení množství odpadu, a tím i nákladů na jeho likvidaci, a zároveň získání cenné suroviny pro naši zahradu.         

Pomocník majitele zahrady
Kompostér je praktickým pomocníkem každého majitele zahrady. Toto jednoduché zařízení výrazně urychluje rozklad organického materiálu přírodní cestou. Odpad ze zahrady, jako je posečená tráva, shrabané listí, plevele, piliny, zbytky ovoce a zeleniny (tedy i odpad z kuchyně), tak můžeme proměnit ve vlastní zahradnický substrát - v hodnotnou výživu pro naše rostliny. A zadarmo. Navíc ve srovnání s hromadou odpadu působí kompostér profesionálním dojmem. Náš tip: U nově založeného kompostu se vyplatí použít urychlovače kompostu.        

Kompostéry zahradám sluší
Pokud nechcete, aby kompostér kazil výsledný dojem z Vaší zahrady, umístěte ho do odlehlého (ale snadno dostupného) koutu, a pořiďte si ho v pěkném designu. Dřevěné kompostéry se svým přírodním vzhledem hodí do každé zahrady. Podle toho, jak máte velkou zahradu, a kolik odpadu vyprodukujete, zvolte jeho velikost. Dřevěné kompostéry v několika variantách má v nabídce Vladeko. Prkenné, půlkulaté, kulaté, pro malé i větší zahrady. Stačí si vybrat.       

www.vladeko.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.