Jezírko, vodopád nebo stín jehličnanů?



Kategorie: Rady a tipy | 01.03.2011

Krásná zahrada může orámovat Váš dům. Je libo anglický trávník? Popínavý břečťan nebo růžové růže? Jezírko? Nebo snad vodopád? Chcete se před starostmi schovat do zahrady, která je k odpočinku jako stvořená? Přečtěte si náš článek a načerpejte trochu inspirace.

Zahrada trochu nadivoko

Moderní zahradní život konce první dekády 21. století se začíná odehrávat tak trochu v divočině. Dobám, kdy se člověk hrbil na zahradě, aby odplevelil náročně založenou skalku, ovocné a zeleninové záhonky, už dávno odzvonilo. Pojetí zahrady jako by nabralo poněkud liberální styl. Avšak nenechte se mýlit! Také zahrada, která působí spíše ležérním dojmem, vyžaduje údržbu. Na jaře a na podzim je třeba provést generální úklid. Vřele vám doporučujeme, přenechat jej odborníkům. Vaše zahrada bude pak vypadat opravdu skvěle.

Ve stínu jehličnanu

A co že si to máte pod pojmem liberální, leč udržované zahrady představit? Jaké rostliny sem patří? A které sem naopak nepatří? Ovocné a ostatní listnaté stromy jsou pro dnešní generaci synonymem práce navíc. Kdo z mladých má rád hrabání listí? Na zahradách proto tyto nositele plodů postupně nahrazují stále zelené jehličnaté stromy. Oblíbené jsou nejrůznější druhy smrků, jedle, ale také jehličnany, které v českých lesích běžně nenajdete. Díky nim pak při vhodném počasí nezřídka najdete na svěže zeleném anglickém trávníku bez jediné pampelišky či sedmikrásky čerstvou houbičku. Zahradu uzavírá živý plot, oblíbené jsou túje, z listnatých dřevin habry. Přísnost této zahrady s udržovaným trávníkem poněkud zjemní popívané rostliny jako je třeba psí víno nebo břečťan. Ozdobou krásné zahrady jsou popínavé růže. Ale s těmi musíte mít trochu trpělivosti. Vždyť to znáte, růže.

Bouda nové generace

Ano, ano, bouda nesmí chybět. Dnes už to ovšem není ošklivá bouda zbitá z několika prkýnek v části zahrady, kam nikdo nechodí. Jedná se spíše o prostor, který je součástí domova, pro kutily dokonce jednou z nejdůležitějších, a slouží hned k několika účelům. Můžete zde meditovat, skladovat nářadí, kutit, popíjet s kamarády pivo, nebo si tu zařídit malou domácí kancelář.

Toto multifunkční využití je také důvodem, proč se nešetří na použitých materiálech. Hliník, sklo, plech, plast a tak dále. Pokud ale chcete mít hodně rychle pěknou boudičku, můžete si ji zakoupit také ve formě stavebnice.

Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les

Zahradní jezírka jsou opět velmi trendy. Po náročném dni se výborně se relaxuje u jezírka pojatého v duchu lesní tůňky. Pokud máte oplocenou zahradu, asi k vám nebudou chodit pít laně, ale zato budete moci pozorovat rozmanité druhy ptáků, kteří si k vám přiletí zahnat žízeň. Vlastně tak uděláte i něco pro životní prostředí. Zahradní jezírko obklopené jehličnany, nějaká ta babyka nebo malá vrbička, trs trávy, rozchodníky lemující trsy nafialovělého vřesu. Mech a kameny. A jeden z nich může mít obličej. Strážce tůňky. Vaše lesní tůňka může dokonce i bublat. A když budete mít chtít tichou tůňku, lze ji pohodlně vypnout pomocí dálkového ovládání.

Je libo vodopád?

Vodopády, ty jsou dnes velmi moderní. Na rozdíl od stojatých tůněk a rybníčků vodopády nelákají žádné komáry. Navíc se nemusíte bát, že se tu vaše děti nebo štěňata utopí. Pořídit si můžete celé sady. Od malých nenápadných vodopádků, kde si sotva smočíte prsty až po větší, které připomínají skálu nebo dokonce tekoucí schody.

Užijte si to!

Pokud si teprve zakládáte zahradu, promyslete si dopředu její celkovou koncepci. Nechte si udělat alespoň dva návrhy a porovnejte je. Zejména při volbě rostlin se poraďte s odborníky. Zvolte si svůj styl, vyberte florální nebo třeba geometrické tvary. Nikdy nemíchejte příliš mnoho barevných odstínů. Na trhu je opravdu z čeho vybírat. Nepospíchejte, užijte si vytváření zahrady, vždyť je to velmi příjemná forma aktivního odpočinku! Navíc si při něm vytváříte trvalé hodnoty.

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.