Jarní květiny jsou nejen na ozdobu



Kategorie: Rok na zahradě | 30.01.2014

Jarní květiny jako sněženky, narcisy a petrklíče jsou především na ozdobu. Víte ale, že některé druhy lze využít také v kuchyni? Třeba pampelišku, sedmikrásku nebo popenec.

Do polévky i do salátu
V kuchyni mají své uplatnění nejen klasické bylinky, jako je pažitka nebo petrželka, ale také jarní květiny, které můžeme použít jak do polévky, například lístky ptačince, tak i do salátu, nebo na jednohubky. Ideální salátovou květinou je sedmikráska, která nejenže salát krásně ozdobí, ale také mu dodá zajímavou chuť. Do salátu lze použít květy i listy. Jarním salátům rovněž sluší fialové květy popence, které můžeme přidat také do vaječné omelety.   

Pro očistu organismu
Jaro je ideální čas pro detoxikační kůru. Pokud Vám nechutná kopřivový čaj, můžete si připravit nálev z pampelišek, a to následujícím způsobem. Nasbíráte čerstvou hrst pampeliškových květů, vložíte do hrnce a přelijete ¼ vroucí vody. Pijete vlažné, nejlépe neslazené. Ráno, v poledne a večer. Po celý týden.    

Jarní květiny pro radost
S petrklíčem, nebo dokonce s narcisem či bledulí Vám žádné kulinářské experimenty nedoporučujeme, tyto jarní květiny jsou tu pro potěchu našeho oka a jako první potrava pro včely. Jejich cenné látky získáme až konzumací květového medu.   

Foto: Sxc.hu 
 

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.