Japonské zahrady jsou balzámem na duši



Kategorie: Okrasná zahrada | 12.06.2011

Japonské zahrady v sobě umně snoubí přírodní krásy se symbolickým vyjádřením koloběhu přírody. Díky svému harmonickému uspořádání jsou učiněným balzámem na duši. Není proto divu, že pronikly takřka do všech částí světa.

Nadčasová harmonie
Japonské zahrady nejsou pouhým ztělesněním přechodného módního trendu, jak bychom se mohli domnívat na základě čtení magazínů o bydlení a zahradě. Jejich historie sahá do dávné minulosti. Uspořádání japonské zahrady není čistě náhodné, ale staví na mnohaletých zkušenostech. Všechny prvky spolu souvisí. Základem japonské zahrady jsou udržované zelené plochy doplněné prvky zahradní architektury, jako je jezírko, ale i vodopád nebo altán připomínající starou japonskou chýši.

Vaše japonská zahrada
Pokud jste se rozhodli, že svůj dům zkrášlíte japonskou zahradou, dobře zvažte, kolik času jí hodláte v budoucnu věnovat. Jestliže není péče o zahradu Vaším velkým koníčkem, volte raději bezúdržbovou variantu. Tu představuje menší plocha, ideálně terasa, kam naskládáte kameny, které doplníte vodní nádržkou, anebo plochou tvořenou z drobných oblázků. Terasu doplníte bonsajemi, azalkami, menšími jehličnany a dalšími rostlinami. V případě, že hodláte o svou japonskou zahradu pečovat, pak se můžete vydat cestou lemovanou spoustou zeleně, na které potkáte zahradní jezírko s japonskými kapříky. V tomto případě však budete muset teorii japonské zahrady důkladně nastudovat, anebo využít služeb zahradního architekta.  

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.