Jaké jsou výhody plastové střešní krytiny



Kategorie: Rekonstrukce chaty | 19.07.2016

V Česku se za posledních 20 let objevila na střechách plastová střešní krytina. Zákazníci i realizační firmy byli k plastu z počátku trochu odtažití, nedůvěřivý a opatrní. Postupem času se ale ukázalo, že plastová krytina patří do běžného sortimentu, který zákazníci požadují. Plastových střech se začalo objevovat stále více a za tu dobu se v českém prostředí vyprofilovalo hned několik výrobců plastových střešních krytin.

Ačkoliv v zahraničí se objevují střešní krytiny z nového plastu v cenových relacích mnohdy přes 1000 Kč za metr čtvereční, v českém prostředí dominují firmy, které vyrábějí z recyklovaného plastu. Jednak se tím šetří životní prostředí a recyklovaný plast má smysluplné využití a jednak je tím výrazně snížena cena střešní krytiny.

plastova stresni krytina

Zvýšená poptávka po plastových střešních krytinách je způsobena výhodami, které plastový materiál poskytuje. Na prvním místě je to hmotnost. Většina střech z plastových krytin je na rodinných domech, rekonstrukcích, chatách a chalupách. U nových domů jsou nižší nároky na nosnost krovů, u rekonstrukcí je nízká hmotnost střešní krytiny nejčastějším argumentem. Například velmi oblíbený plastový šindel EUREKO má hmotnost pouhých 8 kg/m2.

plastovy sindel

Plastová střešní krytina bývá bezúdržbová, odolává působení mechů a lišejníků, mrazu i mechanickému poškození. Maloformátové plastové střešní krytiny bývají běžně pochozí, takže není třeba se obávat prošlápnutých či prasklých šablon. Právě houževnatost šablon je dalším častým argumentem, protože je v současné dobé na hraně živostnosti ohromné množství azbestocementových střech a majitelé domů pochopitelně vyžadují kvalitní a dlouhodobou náhradu. Častou volbou je v tomto případě střešní krytina EUEKO CPS – tedy česká plastová šablona, která má kosočtvercový tvar a způsobem pokládky se velmi podobá pokládce právě azbestocementových střech.

trvanliva stresni krytina z plastu

Navíc má design břidlice, takže poskytuje domu tradiční styl. Nejvíce plastových střešních krytin můžeme pozorovat v horských oblastech a chráněných krajinách. V místech, kde se dříve používal dřevěný šindel, používá se dnes plastový. Srubům a roubenkám se vrací jejich kouzlo a mnohý pozorovatel pak ani nepozná, že se nejedná o přírodní krytinu, ale o krytinu plastovou.

www.eureko.org

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.