Jaké jsou možnosti topení na chatě?



Kategorie: Dům a chata | Vybavení a technika | Rady a tipy | 29.01.2014

Většina z nás používá na chatě či chalupě k vytápění kamna nebo krb. Výhodou tohoto způsobu topení jsou nízké a často i nulové náklady na palivo v případě, že máme k dispozici vlastní nebo dobře dostupný zdroj palivového dřeva. Jinak je tomu ovšem s elektrickým proudem a plynem, dalšími nepostradatelnými pomocníky většiny chatařů, za jejichž odběr se platí nemalé částky.

Kamna, krb a elektřina

Přestože na chatu jezdíme odpočívat od vymožeností moderního světa, některé nechceme postrádat ani o víkendu, natož pak v době delšího volna. Ruku na srdce, většina z nás si nedokáže svůj volný čas bez mobilu, notebooku, nebo jiné hračky, která potřebuje k dobití své baterie elektřinu, ani představit. O ledničce, televizi nebo sekačce ani nemluvě. Nezávisle na tom, jaký zdroj k vytápění používáme, elektrický proud potřebujeme také ve svém druhém domově. Když topíme výhradně v kamnech nebo krbu, nejsou naše výdaje za elektřinu tak vysoké, jako v případě, že ji využíváme také k vyhřívání místností a pro ohřev vody. Pokud je to Váš případ, možná jste již v minulosti uvažovali o změně dodavatele, anebo jste ji dokonce provedli. Víte ale, že nemusíte hned měnit dodavatele, ale že k dosažení úspor bohatě stačí změna sazby?

Víkendová sazba pro chataře

Chataři a chalupáři, kteří jezdí odpočívat do svého druhého domova převážně o víkendech, mohou ušetřit využíváním výhodnější víkendové sazby elektřiny D61d. Nižší tarif platí od pátečního poledne do 22. hodiny v neděli večer. Tedy skutečně víkendová sazba.
Změna sazby samozřejmě nijak zásadně neovlivní cenu elektřiny těch, kteří tráví na své chatě více pracovních dní než víkendových. Ovšem také pro tuto situaci existuje řešení.


Tabulka uspory elektriny
Zdroj: Usetreno.cz

Úspora díky změně dodavatele

Pokud se ve Vašem případě víkendová sazba nevyplatí, můžete ušetřit právě již výše zmíněnou změnou dodavatele. Nejelegantnější a nejjednodušší řešení, jak tuto změnu provést, nabízí internet. Přesněji řečeno stránky, kde najdete kalkulačku pro srovnání nabídek jednotlivých dodavatelů, a odkud lze změnu dodavatele také provést. Snadno a bezplatně. Výměnu elektroměru provádět nemusíte, a dokonce ani žádné náročné administrativní úkony, neboť vše zařídí za Vás.

Plynove kamna

Zde pro úplnost uveďme ještě jeden způsob vytápění, který jsme doposud nezmínili, a to zemní plyn. Luxusem zemního plynu se může pochlubit na své chatě vskutku málokdo, chataři zpravidla používají plynové bomby. Jestliže ho však máte, je dobré vědět, že stejně jako srovnání cen elektřiny a případnou změnu dodavatele lze online provést také srovnání cen plynu. Opět komfortně, zdarma a bez nutnosti výměny plynoměru.

Tabulka uspory plynu
Zdroj: Usetreno.cz

Jak dále ušetřit

Jak vidíte, možnosti, jak ušetřit za vytápění na chatě, jsou stejně rozmanité, jako možnosti vytápění samotného. Pokud Vás zajímá, jak by mohla vypadat Vaše výše úspor v případě změny dodavatele, ukázkové příklady najdete na www.usetreno.cz.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.