Jak zabezpečit vodní zdroje před zimou



Kategorie: Rady a tipy | 13.11.2017

S nadcházející zimou je potřeba myslet na kompletní zazimování a údržbu zahrady a jejího příslušenství. Patří do něj i péče o vodní nádrže, sudy, hadice a zahradní jezírka. Jestliže by v nich zůstala voda, při zamrznutí by došlo k rozpínání a nádoby by se zehodnotily.

Hadice a trubky

Téměř na každé zahradě se najde množství hadic, často se jedná až o desítky metrů. Hadice je potřeba správně ošetřit a uschovat, protože v opačném případě by došlo k jejich nenávratnému poškození a vznikla by tak nemalá škoda. Ze všech hadic je potřeba vypustit vodu a hadice nechat vyschnout, protože ve vlhku by se mohly šířit plísně a množit bakterie. Následně je třeba hadice smotat a uložit kupříkladu do kůlny, domku na nářadí nebo do garáže. Vedou-li z domu trubky na vodu a v zimě nebudou zapotřebí, je nutné pozastavit přívod vody a zbylou vodu z trubek vypustit. Zabráníme tak jejich roztržení a poškození.

zazimovani hadic

Zazimování sudů

Dešťová voda stékající ze střech a z okapů se ve většině případů zachytává do připravených sudů. Ty mohou být buď kovové, hliníkové a v poslední době nejčastěji plastové. Napuštěnou vodu je potřeba vyčerpat nebo vylít a sudy následně obrátit dnem vzhůru. Vodu ze sudů a nádrží je možné použít jako podzimní zálivku ke stromům a keřům, aby byly dostatečně zavlažené a v zimě nezaschly.

zazimovani nadrzi na vodu

Nezapomínejte na drobnosti

Při úklidu zahrady by se nemělo zapomínat i na drobnosti. Mezi ně patří například konve na zalévání. Pokud by v nich zůstala voda, zamrzla by a následně by konev mohla prasknout stejně jako kterákoli jiná nádoba na vodu v zahradě.

Zazimovat je potřeba také bazény. To se ovšem řídí trochu jinými pravidly a záleží především na druhu bazénu, tedy jestli je nadzemní nebo zabudovaný v zem

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.