Jak vytvořit krásné zákoutí nebo minizahrádku?



Kategorie: Rady a tipy | Okrasná zahrada | Péče o zahradu | 02.03.2011

„Malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti.“ praví jedno z českých přísloví. Na zahrádce platí něco podobného jako v případě našich potomků. Chcete vlastní minizahrádku či romantické zákoutí? Pak pozorně čtětě následující řádky.

Výhoda mini

Zahrada, ať už je ovocná, zeleninová, květinová, nebo kombinovaná, se sebou přináší mnoho radostí i starostí. Ne pro každého z nás je však zahradničení spojené s údržbou zahrady natolik velkým koníčkem, že by chtěl svému zelenému království obětovat převážnou většinu svého volného času. Proto dnes přinášíme trochu inspirace pro ty, kdo se rádi spokojí pouze s velmi malou zahrádkou o rozloze o několika metrech čtverečních. Výhoda minizahrádky nespočívá pouze v tom, že Vám její založení ani údržba nedá příliš mnoho práce, ale také to, že si ji mohou dovolit i majitelé bytů s balkónem nebo menší terasou.

Nádobová zahrádka

Nádobová zahrádka je přímo ideální pro malé venkovní prostory. Na dlažbu či terasu umístíte několik větších kameninových, keramických, nebo dřevěných nádob. Nákup těchto nádob není právě lacinou záležitostí, nicméně na jejich designu se nevyplácí šetřit. Udávají totiž tón celé minizahrádky. Kdo podcení estetické nároky a nakoupí levné plastové nádoby, ten se musí smířit s tím, že jeho výsledné dílo bude působit poněkud lacině. I kdyby rostliny v nádobách patřily k těm dražším! A naopak. Ve stylovém džberu, petrželáku či kameninové váze to sluší i těm nejobyčejnějším rostlinkám. Při zakládání nádobové zahrádky je dobré pamatovat ještě na jednu věc. Dbejte na to, abyste sladili vzhled nádob s dlažbou na podlaze či fasádou Vašeho domu.

Osazení, nábytek a detaily

Osazení je dobré sladit do sestavy pouze několika barev, aby živá sestava působila harmonickým dojmem. Co třeba modrá, růžová a bílá? Nebo oranžová a žlutá s červenou? Sami jistě víte, jaké barevné kombinace Vám dělají dobře. Při výběru rostlin se poraďte s odborníky. Ne každá rostlina snese přímé sluneční světlo. Mezi oblíbené rostliny patří muškáty, petúnie a tzv. minipetúnie, ale i slunečnice nebo různé druhy rostlin na kmínku.

A co je třešničkou na dortu v romanticky rozkvetlém zákoutí? Nábytek a doplňky. Mini sluší mini. Takže by to chtělo nějaký milý stoleček a dvě pohodlná křesílka, kam se zaboříte, když si budete vychutnávat svou odpolední kávu či podvečerní sklenku vína. Domácí kutilové si jistě rádi vyhrají i se stylovou poličkou, aby měli kam odkládat drobnosti a praktické věcičky, jako je například líbivá konévka na zalévání. V obchodech jich najdete spoustu a některé jsou vskutku krásné. Ale pozor, ne se všemi z nich se dá skutečně zalévat!

Zeleninová minizahrádka

Že jste založení spíše prakticky? Nebo patříte mezi vášnivé kuchaře, kteří kladou důraz zejména na čerstvou zeleninu a koření? Pro Vás bude lepším řešením spíše zeleninová minizahrádka. Nádoby na pěstování zeleniny a koření již nemusí být ryze dekorativního charakteru, pokud však ano, nic tím rozhodně nezkazíte. Koření, jako petrželka, pažitka, bazalka, dobromysl a další, nepotřebuje příliš mnoho místa. Ze zeleniny jsou zase prostorově skromná rajčata (velké oblibě se těší i cherry rajčátka a chilli papričky) nebo cibule. Pnoucí rostliny jsou ozdobou každé zahrádky. Pokud máte rádi fazolky nebo vinné hrozny, zapíchněte do nádoby dřevěné či bambusové tyčky a nechte rostlinky, ať se pnou vzhůru k výšinám. Ani v zeleninové zahrádce by neměl chybě stolek, ten může být pojatý v duchu kuchyňského ostrůvku a sloužit také jako úložný prostor, se sedátkem.

Přejeme Vám příjemně strávené chvilky v romantické i praktické minizahrádce! Nebo snad uvažujete o jejich kombinaci? Výborný nápad.

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.