Jak vyhnat nezvané hosty z Vaší zahrady?



Kategorie: Rady a tipy | Péče o zahradu | 02.03.2011

Mravenci, krtci, slimáci nebo myšky patří mezi oblíbené hrdiny dětských kreslených pohádek. My zahrádkáři je však příliš v lásce nemají. Někteří je spíše než s pohádkou spojují s hororem. Víte však, že s nezvanými hosty vždycky nemusíme bojovat chemickými zbraněmi?

Zkuste to nejprve ekologicky

A začněme třeba podle velikosti, tedy od mravenců. Mravenci jsou velmi pilní tvorové s vynikající organizací práce. Na zahrádce je však příliš rádi nevidíme, zejména protože si na našich pivoňkách a růžích, ale i na okrasných či ovocných stromech cíleně pěstují mšice. Než se však rozhodnete, vybavit se chemickými zbraněmi, zkuste to nejdřív ekologicky. Chemií sice mravencům a mšicím pekelně zaškodíte, ale zároveň můžete zaškodit také Vaší zahrádce a tím i sami sobě. Jak na to? Poté, co zjistíte, kde mají mravenci svou základnu, přiklopte ji větší nádobou. Pro větší úspěch můžete tuto nádobu potřít džemem nebo sirupem. Mravenci do ní nalezou a Vy je v ní odnesete za hranice Vaší zahrádky. Je však obecně známo, že se pachatelé zpravidla vrací na místo činu. Abyste zamezili jejich návratu, a zbytečně tak neplýtvali pochutinami z Vaší spíže, připravte jim nepříjemné překvapení. Do místa jejich původního mraveniště zasaďte nějakou velmi aromatickou rostlinu, například levanduli. Pokud nechcete, aby nezvaní hosté s trvalým bydlištěm u sousedů lezli po Vašich ovocných stromech, zavěste několik snítek aromatické levandule k jejich kmenům.

Když slimáci útočí

Slizké šneky bez domečků nemá rád žádný majitel zahrady. Není to kvůli tomu, jak slimáci vypadají, ale proto, jakým způsobem se na návštěvě chovají. Spasou totiž všechno, na co přijdou. Prý kromě kopru, ten jim vůbec nejede. Koprové aroma však slimákům nevadí natolik, že by se mu obloukem vyhýbali. Snědí všechny okolní rostliny, polévkové bylinky, rajčata, salát, jahody, a okrasné rostliny. Kopr Vám nechají na památku jako torzo bývalého zeleninového či květinového záhonu. Letní deštivé počasí, které nám mnohdy zkazí dovolenou, slimákům naopak velmi prospívá. Milují totiž vlhko a teploty kolem 18 stupňů Celsia. Přes den si jich možná ani nevšimnete. Slimáci totiž holdují nočnímu hodování. Jimi napáchanou škodu však nelze přehlédnout. Co dělat, když slimáci útočí? Posypte záhony své zahrádky pilinami. O něco drastičtější je použití soli. Sůl slimáky vysuší natolik, že způsobí jejich smrt. Pozor ale, ať příliš velké množství tohoto nerostu neublíží také Vašim rostlinám! Někdo zase opíjí slimáky pivem. Připraví jim v blízkosti záhonu nádobu s pivem. (Kvůli lepší stabilitě se tato nádoba zakopává do země.) Lahodnému moku slizcí alkoholici nikdy neodolají. Napadají do nádoby s pivem a utopí se. Kromě slimáků se zde utopí také vosy a příbuzný hmyz.

Pomoc, myš!

Že tohle zvolání moc dobře znáte? Často jej slyšíte z úst Vaší manželky, přítelkyně, maminky, nebo sestry? Také na myši lze vyzrát ekologicky, a to cestou podpory jejich přirozených nepřátel. Řešení je velmi snadné, zkuste kočky. Máme však na mysli skutečné přírodní kočky, ne ty rozmazlené, kterým se lovit moc nechce. Existují i další možná řešení, ale pokud máte malé děti, na pastičky na myši a jedy raději zapomeňte. Zkuste raději tzv. elektronický myšoplaš. Co je to? Celkem malá, nenápadná krabička, která však vydává ultrazvuk, který slyší myší ucho, ale lidské ne. (Nevýhoda tohoto zařízení však spočívá v tom, že kromě myši však myšoplaš plaší také jiná zvířata). Pořízení je celkem snadné, stačí navštívit některý z kamenných obchodů pro kutily či zahrádkáře, nebo si objednat myšoplaš po internetu. Koupíte jej už od dvou set korun.

Přejeme Vám ty nejlepší výsledky v boji s nezvanými hosty na Vaší zahrádce!

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.