Jak vybrat zábradlí?



Kategorie: Dům a chata | 15.08.2017

Zábradlí má dvě základní funkce - bezpečnostní a estetickou. Při výběru vhodného typu a materiálu zábradlí, proto myslete na obě tyto funkce. Základem je výběr materiálu, v současné době nejvíce vítězí bezúdržbové materiály. Jaké to jsou a jak si vybrat zábradlí správně? Pokračujte ve čtení našeho článku.

Nejčastější materiály na zábradlí
● dřevo
● nerez
● sklo
● hliník
● pozinkované

Hliníkové zábradlí
Hliníkové zábradlí je velmi oblíbené pro svou lehkost. To je vlastnost, která se projeví především při přepravě, manipulaci a instalaci zábradlí. Další výhodou hliníkového zábradlí je velká barevná škála povrchové úpravy. Jde to díky povrchové úpravě - eloxování.

Hlinikove zabradli se snadno udrzuje

Díky eloxování je možné dosáhnout mnoha odstínů, a také povrchové úpravy lesklé, matné, zlaté nebo bronzové. Nemusíte se obávat, že by se vrstva odlupovala nebo se časem ohmatala. Hliník také nešpiní, nemění barvu, ani neoxiduje a ani během času nepotřebuje žádné ošetření.

Hliníkové zábradlí se hodí jak do interiéru, tak i do exteriéru. Navíc je velmi variabilní a dá se přizpůsobit každému typu schodiště, balkonu nebo lodžii. V současné době se vyrábí také jako lego systém a jde tak jednoduše sestavit do požadovaného tvaru.

Moderní skleněné zábradlí
Skleněné zábradlí je výrazným interiérovým prvkem. Je to díky jeho minimalistickému vzhledu, jednoduchým a přímým liniím. Zkrátka zapadá do současného konceptu moderní domácnosti. Sklo jako transparentní materiál, působí vzdušným dojmem a velmi snadno zapadne do každého interiéru. Do interiéru vnese lehkost.

Sklo nenabízí pouze estetickou hodnotu, ale také bezpečnostní. Na zábradlí se využívá sklo, které je vysoce odolné, má vysokou pevnost a dokáže tak odolat jak mechanickému poničení, tak i nárazům.

Kovové zábradlí
Kovové zábradlí díky svému ušlechtilému materiálu vždy působí velice luxusně a exkluzivně. Navíc nabízí vysokou odolnost, a je tak vhodné jak do interiérů, tak exteriérů. Právě v interiérech je kovové zábradlí stále více oblíbené a do moderních interiérů zkrátka patří. Je to díky jednoduchosti materiálu a čistým liniím.

Kovové nerezové zábradlí, které vyrobila kvalitní kovovýroba, je prakticky bezstarostné na údržbu a vždy se stává výrazným estetickým prvkem, ať už domácnosti nebo venkovního schodiště. Velmi často je kombinované se sklem nebo dřevem.

Drevene zabradli se hodi snad do kazde chalupy

Dřevo je klasika
Dřevěné zábradlí je osvědčené klasika, na kterou jsou všichni zvyklí. Tento přírodní materiál vnese do interiéru kus přírody a zútulní ho. U dřevěného zábradlí je vždy důležitá vhodná povrchová úprava, zvláště pak u exteriérového zábradlí.

Jakou povrchovou úpravu použít? U interiérového dřevěného zábradlí je to lak, olej a interiérová barva, u exteriérového je to pak lazura nebo exteriérové barvy. Při výběru dřevěného zábradlí je nutné myslet na to, že bude vyžadovat pravidelnou údržbu, což se například u kovového nebo hliníkového zábradlí nevyžaduje tak často.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.