Jak vybrat správnou velikost kompostéru pro vaši zahradu



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | Pěstování | 10.07.2017

Jak efektivně zužitkovat domácí i zahradní odpad? To je otázka, nad kterou se možná s blížící se sezonou zamýšlíte i vy. Stále více lidí chce jít ruku v ruce s přírodou a je jejich cílem co možná nejméně zatěžovat životní prostředí. Proto hledají šikovný způsob, jak skladovat odpad z domácnosti i zahrady.

A co když máme řešení, ke kterému přihodíme ještě jednu třešničku navíc v podobě výroby vlastního hnojiva, které následně můžete použít pro hnojení rostlin a stromů? Středobodem vašeho zájmu by se měl stát zahradní kompostér, se kterým zabijete dvě mouchy jednou ranou!

Kompostér šetří přírodu a vyrábí hnojivo
Kompostér by měl být nedílnou součástí každé zahrady - a to i těch menších. Představuje šikovný způsob, jak se zbavit odpadu a proměnit jej v hnojivo, které následně můžete využít k vlastním účelům. Kompost je směs organické a anorganické výživy pro rostliny. Kompostovat můžete veškerý odpad ze zahrady, ale i zbytky zeleniny, slupky z brambor nebo zbytky chleba. S kompostérem šetříte nejen přírodu, ale i peníze. A to rozhodně stojí za úvahu. Uvažujete nad jeho pořízením, ale nevíte si rady s výběrem správné velikosti? Pak čtěte dál!

Menší kompostér

Jak velký kompostér potřebujete?
Když už jsme si ujasnili, že se bez kompostéru na své zahradě jednoduše neobejdete, můžeme přistoupit k dalšímu kroku: výběru správné velikosti. Co je potřeba zohlednit a co vám může posloužit jako užitečné vodítko? V první řadě berte v potaz velikost vaší zahrady. Je logické, že pro prostornou zahradu potřebujete objemnější kompostér, a naopak na menší zahrádku stačí pořídit menší provedení. Čím se tedy řídit?

Posekaná tráva je největším zdrojem bioodpadu
Zpravidla největším zdrojem bioodpadu je posečená tráva, kterou někteří z nás během sezony sekají s hojnou četností. Prvním vodítkem vám tak může být velikost travnaté plochy vaší zahrady. Máte-li prostornou zahradu s velkým trávníkem, volte větší kompostér. Ten pojme veškeré množství posečené trávy a hravě si s ním poradí.

Dalším zdrojem bioodpadu je spadané listí ze stromů a keřů, proto i je můžete brát jako kritérium pro výběr správné velikosti. Ohlížejte se na počet stromků, stromů, keřů a keříků na vaší zahradě a v potaz berte, zda jsou to stromy opadavé či neopadavé. Na kompost patří i větve, které se na jaře zkracují. Jestliže máte na zahrádce větší množství opadavých stromů, buď si můžete pořídit větší model, nebo si jich koupit více a poskládat je vedle sebe.

Nenápadný kompostér

Patří kompost i na okrasné zahrádky?
Teď si možná říkáte, zda mají nad pořízením kompostéru uvažovat i ti, kteří mají malé okrasné zahrádky. Určitě ano! Kompostér by neměl chybět na žádné zahradě, neboť i ty nejmenší produkují odpad, který je potřeba nějak zužitkovat. Jen si vzpomeňte, kolik plevele ze skalky či květinového záhonu za sezónu vytrháte. Na okrasné zahrádky bohatě postačí malý kompostér o rozměrech 1x1 m.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.