Jak se po zimě postarat o zahradu



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | 31.03.2017

Zima je konečně za námi a o slovo se přihlásilo jaro. Příroda se pomalu probouzí a společně s ní i vaše zahrada. Letošní zima byla náročná a studená. Je tedy potřeba zahradě pomoci načerpat síly na novou sezonu. Víte, jak byste se teď na jaře o svou zahradu měli postarat? Co je potřeba udělat a čemu věnovat pozornost?

Každoroční kolečko povinností a starostí spojených s péčí o zahradu může někomu připadat otravné a nudné. Ne každému se chce s prvními jarními paprsky hrabat v hlíně nebo řezat staré větve. Chcete-li ale svou zahradu proměnit v klenot, musíte jí věnovat pozornost. A my vám s tím pomůžeme!

Ulevte stromům od zbytečné zátěže
Máte-li na zahradě stromy, věnujte svůj čas nejprve jim. Po letošním zimním období, kdy nás sužovaly nejen nepříjemné mrazy, ale i dostatek těžkého sněhu, jsou stromy unavené a potřebují načerpat novou sílu. Vezměte tedy do ruky pilku nebo zahradní nůžky a zbavte je zbytečných větví, které jsou poškozené nebo staré. Pryč musí i větvičky, které rostou směrem vzhůru do koruny stromů. Správnou péčí o ovocné stromy - jádroviny i bobuloviny - si zajistíte bohatou úrodu.

Jak se postarat o královnu květin
Růže je mezi rostlinami považována za královnu. Není se proto čemu divit, že je součástí mnoha zahrad. Mít na zahradě růže je zkrátka radost. Aby vám ale mohly dělat parádu, je nutné o ně pečovat. Teď na jaře je dobré provést řez růží, protože se jím začínají nalévat pupeny. Silné výhony nechte delší, naopak ty slabší zastřihněte více. Objevíte-li v keři odumřelé, zimou poškozené nebo nemocné výhony, nemilosrdně je odstraňte.

Zbavte se rostlin, které nepřečkaly zimu
Vzhledem k tomu, že byla letošní zima opravdu nečekaná a zaskočila nejen nás, ale i rostliny, je možné, že i vy po pečlivém prozkoumání zjistíte, že některé z rostlin zimu nepřečkaly. V takovém případě není na místě čekat na zázrak - ba naopak, odumřelých rostlin se co nejdříve zbavte. Dáte tak příležitost těm, které vydržely, aby se mohly ucházet o své místo na slunci. Neponechávejte si ani ty, které jeví známky nemocí nebo napadení škůdci. Zbytečně byste riskovali jejich rozšíření a větší škody.

Nezapomeňte na trávník
Mnoho lidí považuje trávník za největší pýchu svého pozemku. Ne nadarmo se mezi lidmi rozkřiklo známé tvrzení, že za plotem mají trávu zelenější. S péčí o trávník je potřeba začít co nejdříve. Během zimy vám možná trávník zarostl mechem, zbytky listí nebo kořínky. Kvůli tomu se k trávníku nedostane kyslík, a tak nemůže dostatečně dýchat. Nejdříve shrabejte vše, co na trávníku nemá co dělat. Poté jej posekejte a to na co možná nejnižší stupeň. Objevíte-li holá místa, osejte je vhodným semenem. Pro nádherně zelený trávník je občas nutné jej přihnojit. Pomůžete tak trávě prosadit se oproti plevelu.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.