Jak připravit zahradu na zimu?



Kategorie: | 15.10.2018

Zima už se definitivně přihlásila, a tak všem zahrádkářům nezbývá nic jiného, než připravit svou zahradu na zimu. Co to znamená v praxi? Zazimovat květiny, ukrýt před mrazem květináče, zahradní nábytek a postarat se o trávník. Na co nezapomenout, se dočtete v našem článku.

Poslední sekání

Dopřejte svému trávníku poslední sestřih, ale pozor, zvyšte pojezd sekačky. Poslední sekání váš většinou čeká na konci listopadu. Dosejte holá místa trávníku. Nesmíte zapomenout na postříkání trávy ochranným prostředkem před zimními plísněmi a pokud máte k dispozici kompost, tak ho prosejte a posypte s ním trávník.

Ideálním hnojivem na zimní trávník jsou taková hnojiva, která obsahují zvýšené množství draslíku, který trávník v zimě ochrání. Vhodné počasí na hnojení je nedeštivé, aby se mohlo hnojivo dostat do půdy a nebylo vyplaveno.

Založte si kompost

Na podzim je vhodná chvíle na založení kompostu. Ten se jednoduše vytvoří z posekané trávy, shrabaného listí, nadrcených větviček a plevele. Aby se zneškodnila semena plevele, je potřeba kompost udržovat neustále vlhký, na to během zimy myslete.

Co s bazénem?

Koupací sezona je definitivně za námi a bazén si zaslouží odpočinek. Základním úkolem je uklidit do regálu v dílně vše, čemu může sníh a mráz uškodit. Proto zavřete přívod vody, smotejte hadice. Z bazénu vypusťte ⅓ obsahu, schovejte filtrační zařízení a v neposlední řadě vyčistěte stěny a dno.

Na dno bazénu dejte plováky nebo po domácku vyrobené plováky z pet lahví. Celý bazén zakryjte plachtou, která zabrání zbytečnému znečištění listy a dalšími velkými nečistotami.

Sesbírejte veškerou úrodu

Začátek podzimu je spojený se sklizní bohaté úrody. Sklízí se ovoce i zelenina. Důležité je veškerou úrodu využít, ať už ji sníst pěkně čerstvou nebo ji zavařit do kompotu nebo marmelády, zamrazit do dřeně i jen tak na zimní koláče. Po bohaté úrodě si záhon zaslouží pořádnou zimní regeneraci.

Záhony se před zimou musí zrýt a pohnojit, ať už hnojem nebo kompostem. Záhony se musí také vyplít a rozhodně je neuhrabávejte, nechte vzniklé hroudy přes zimu promrznout. Pokud máte těžkou půdu, tak ji prolehčete pískem nebo rašelinou. Na jaře pak zvolte jinou výsadbu než loni.

Na podzim můžete sázet

Podzim není jen období sklizně, ale také je to období pro sázení cibulovin. Teplejší podzimní dny jsou ideální pro výsadbu narcisů a jarních cibulovin - kosatce, bledule, krokusy, sněženky nebo tulipány.

Malé cibulky se sázejí do hloubky asi 7 cm pod zem, větší cibule pak můžete zasadit až 15 cm pod zem. Kromě cibulovin se sázejí také ovocné stromy a okrasné dřeviny, ideální doba je říjen. Teď je ale vhodný čas na vykopání děr, aby se “vyvětraly”, což bude mít pro sazenice blahodárný vliv.

Na závěr péče o nářadí

Na konec věnujte chvíli svého času také zahradnímu nářadí, protože i to je potřeba zazimovat. Vše důkladně očistěte od hlíny, nože a nůžky naostřete a uložte na suché místo, třeba do regálu v dílně nebo garáži. Vyčistit potřebují také sekačka a zahradní stroje, ze kterých vylijte palivo (z dvoutaktů), hadice, rýč nebo sekera.
 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.