Jak pěstovat sladké brambory



Kategorie: | 04.02.2013

Sladké brambory neboli batáty jsou plody rostliny, která se jmenuje povijnice batátové z čeledi svlačcovitých. Jedná se o výživnou zeleninu vynikající chuti pocházející z Ameriky. Batáty si můžete vypěstovat také na své zahrádce.

Batáty pěstování
Batáty jsou plody povijnice batátové, poléhavé rostliny z čeledi svlačcovitých. Rostlina kvete krásnými květy, které vypadají jako velké květy svlačce. Povijnice batátová preferuje slunné stanoviště. Vyhovují jí hlinitopísčité půdy bohaté na živiny. Vadí jí mráz. Sazenice proto přesazujeme na záhon až ve druhé polovině května. Dbáme na dostatečnou a pravidelnou zálivku. Sazenice lze koupit v zahradnictví.       

Co obsahují batáty
Batáty jsou považovány za nejvýživnější zeleninu, jejich energetická hodnota je přibližně o polovinu vyšší než kalorická hodnota brambor. Váha plodů se pohybuje od půl kilogramu do tří kilogramů. Velké plody mohou vážit i 5 kg. Batáty obsahují vodu, škroby, glukózu, fruktózu i sacharózu. Jsou rovněž bohatým zdrojem vitamínů, vlákniny a minerálních látek, především železa. Batáty mají v kuchyni podobně jako brambory mnohastranné využití. Nejčastěji se však pečou nebo zapékají.

Foto: Michal Tomášek

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.