Jak ošetřit zahradní nábytek?



Stejně jako zahrada, tak i zahradní nábytek si zaslouží po dlouhé zimě probudit a vdechnout mu život. V případě, že je to dřevěný zahradní nábytek, je potřeba podniknout určité kroky, aby byl zase jako nový a vy jste si na něm jaro a léto užili bez problémů. Jak ošetřit zahradní nábytek, jaké existují možnosti a co je potřeba dodržet, se dočtete v následujícím článku.

Masivní dřevěný nábytek dokáže zahradu skvěle doplnit a dodat jí na potřebné eleganci v případě moderního zpracování, nebo na přírodním vzhledu, kdy je dobré použít spíše rustikální nábytek.

Správné uskladnění
Investice do kvalitního masivního dřevěného zahradního nábytku se vyplatí tehdy, zda o něj bude správně postaráno. Úplným základem je jeho zazimování. Zahradnímu nábytku rozhodně neprospívá nechat ho přes zimu venku pod náporem sněhu, deště a větru. Na druhou stranu mu nevyhovuje prostor s velkými tepelnými výkyvy, kde neproudí vzduch.

Jak ošetřit zahradní nábytek

Ideálním místem je pergola nebo garáž. Důležité je, aby nábytek v prostoru mohl dýchat a nebyl schovaný pod plachtou, která bude neprodyšná. V opačném případě by mohl nábytek chytit plíseň nebo houbu.

Nepřátelé dřeva
O dřevo obecně je potřeba se starat. Jedná se o přírodní materiál, který podléhá spoustě vlivům. Povětrnostní vlivy, voda, vlhkost, UV záření, plísně, houby, roztoči a další. Proti tomu je potřeba dřevo chránit. Pokud tomu tak bude, dřevěný nábytek bude vždy skvěle vypadat a jeho životnost bude dosahovat desítky let.

Dřevěný nábytek bude vždy vypadat skvěle, když se o něj budete starat

Probuzení nábytku
Před samotnou aplikací ochranných vrstev je potřeba zazimovaný nábytek „probudit“ ze zimního spánku. Základem je zkontrolovat a popřípadě dotáhnout šrouby, které ho drží pohromadě. Druhým krokem by mělo být zbavení se staré ochranné vrstvy, aby nová mohla lépe proniknout do dřeva.

Ochranné vrstvy
Zahradní nábytek z masivu je skvělou investicí, je ale potřeba se o něj pravidelně a správně starat. Klíčovým krokem je pravidelná obnova a aplikace ochranných vrstev, které nábytek chrání před venkovními vlivy a poničením. Na výběr je z výrobků:

• lazura
• olej
• vosk nebo lak
• mořidlo nebo impregnace

Ochranným nátěrem by měla být ošetřena většina druhů dřeva. Dřevo, které ji nevyžaduje, je dub, u toho naopak postupem času vzniká přirozená patina, šedá nebo do černa, která dřevu dodává na zajímavosti

Lazura
Lazura je průhledný, olejovitý nátěr, který obsahuje fungicidní složku k ochraně proti plísním a houbám. Díky tomu je dosaženo vysoké penetrace dřeva, které je pak chráněné před UV zářením a klimatickým vlivům.

Lazury se prodávají v široké barevné škále. Je tak možnost barvy na zahradní nábytek břízy, lípy, dubu, ořechu, červeného smrku, kaštanu, mahagonu, ale také teaku, palisandru nebo pínie. Tenkovrstvá lazura je jedním ze způsobů renovace dřevěného nábytku. Postačí jen jedna silnější vrstva, která zvýrazní léta a nechá vyniknout přirozené struktuře dřeva.

Silnovrstvá lazura je poněkud náročnější postup, jelikož se nátěr nanáší v několika tenkých vrstvách, které se musí nechat určitý čas zaschnout.

Olej
Olej je dalším z možností, jak obstarat dřevěnému nábytku ochranný nátěr. Dochází tak k penetraci do hloubky a dřevo je ochráněné před stárnutím, vlhkostí, povětrnostním vlivům. Olej vytváří vrstvu, která dokonale odpuzuje vodu.

Doporučuje se údržbu olejem aplikovat minimálně jednou za užitnou sezónu. Někteří oborníci doporučují ochranný nátěr nanést také na jaře před použitím, v létě a ještě před zazimováním nábytku.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.