Impatiens má mnoho odrůd



Kategorie: | 21.05.2013

Letnička Impatiens známá též jako balzamínka je mezi zahrádkáři velmi oblíbená, a to pro své krásně barevné květy. Pěstuje se buď v nádobách, anebo na záhonech. Impatiens má mnoho odrůd, všechny však mají v zásadě stejné nároky na pěstování.

Nároky na pěstování
Impatiens má mnoho odrůd (nejoblíbenější je Impatiens walleriana, která roste jako keřík), zásady pro úspěšné pěstování mají však všechny odrůdy v zásadě společné. Tento druh letničky je méně náročný na světlo než ostatní. Přestože preferuje slunné stanoviště (nikoli však přímé světlo), spokojí se i s polostínem. Ve stínu příliš nekvete. Rostliny však vyžadují poměrně vydatnou zálivku. Pokud zavadnou, těžko se vzpamatovávají. Ideální pro pěstování balzamínek jsou proto samozavlažovací truhlíky.    

Vhodné do nádob i na záhon
Pokud pěstujeme balzamínky v nádobách na balkóně či terase, oceníme, že jim nemusíme odstraňovat zavadlé květy, tak jako u ostatních letniček. Výhodou pěstování v záhonech je zase to, že pod rostlinami neroste plevel. Dalším důvodem obliby kultivarů Impatiens je minimální výskyt chorob a odolnost vůči škůdcům. 

Foto: Sxc.hu

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.