I vaše chata či chalupa si zaslouží kvalitní střešní systém



Kategorie: Dům a chata | 14.06.2018

Máte chatu nebo chalupu, na kterou rádi jezdíte trávit volný čas? Odjíždíte sem z tzv. betonové džungle a užíváte si ničím nerušený kontakt s přírodou? Pokud na chatu nebo chalupu jezdíte třeba jen párkrát do roka, pak byste určitě nechtěli, aby vás při další návštěvě čekalo nepříjemné překvapení v podobě zatékající vody, vlhkých map na stěnách a možná ještě horších katastrof.

Za vším by mohl stát nekvalitní střešní systém, konkrétně pak chybějící podstřešní fólie. Ta je bohužel u mnoha střech podceňována nebo nahrazována nekvalitními řešeními, která ale nemají takový efekt a jejich životnost je mnohdy daleko nižší. I když chatu nebo chalupu nevyužíváte tak aktivně, zaslouží si kvalitní střešní systém, jehož nedílnou součástí bude podstřešní difuzní fólie

Proč je podstřešní difuzní folie tak důležitou součástí střechy?

Dobrá otázka. Mnoho lidí podléhá mylnému přesvědčení, že jejich méně navštěvované chaty nebo chalupy nepotřebují takovou péči. Zkrátka se drží toho názoru, že čím méně je daná věc používána, tím méně se opotřebuje a tím pádem o to méně pozornosti vyžaduje. Pravda je ale taková, že i když na chalupu jezdíte třeba jednou za tři měsíce nebo na chatě trávíte jen letní prázdniny, je i přesto objekt vystavován stejným podmínkám, jako byste v něm bydleli celoročně. A to je potřeba si uvědomit.

Úkolem již zmiňované podstřešní difuzní fólie je zajištění sekundárního odvádění vody, lépe řečeno zastává roli doplňkové hydroizolační vrstvy. Pokud na střeše úplně chybí nebo je nahrazena nekvalitním řešením, může způsobit celkové znehodnocení střešního systému, výrazné snížení životnosti střechy nebo způsobit celou řadu dalších problémů.

Obstála by vaše chata či chalupa na výbornou?

A teď ruku na srdce: jak je na tom střecha na vaší chatě či chalupě? Obstála by na výbornou? Mohlo by vás zajímat, že před pár lety proběhlo testování celkem 30 střech, jehož cílem bylo změřit prosakování vody: kde prosakuje, jak rychle a jak hodně. Na 17. střechách se testovaly podstřešní difuzní folie Tyvek® a na 13. střechách pak vícevrstvé či zátěrové folie. A jak to celé dopadlo?

Asi vás nepřekvapí, že z testovaných vícevrstvých folií neprošla žádná. Zátěrové folie obstály z 29% a podstřešní difuzní folie Tyvek® dostály svému jménu i kvalitě z 75%. To už samo o sobě o něčem svědčí.

Třešnička na závěr

Možná stále ještě nejste přesvědčeni o tom, že je kvalitní podstřešní folie tak důležitá a že se investice do podstřešních folií Tyvek® vyplatí. V tom případě pro vás máme jednu třešničku na závěr, která vás určitě přesvědčí. A nenechá na pochybách!

Psal se rok 2002 a shodou náhod se na jedné střeše sešly dva rozdílné druhy podstřešních folií - jednou z nich byla obyčejná vícevrstvá folie, která byla použita z větší části jako hlavní materiál. Druhou z nich byla podstřešní folie Tyvek® Solid, které byla použita jedna role na místo, kde se vícevrstvé varianty již nedostalo.

Obě folie měly stejné podmínky, byly na střeše stejně dlouhou dobu, ale přesto se jejich stav výrazně lišil. Asi už tušíte, která z nich si odnesla pomyslné první místo.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.