Goji: poklad čínské medicíny



Kategorie: Pěstování | 20.03.2017

Plody kustovnice čínské mnozí z vás zřejmě znají sušené, z různých müsli směsích a potravinových doplňků pro posílení organizmu. Ale napadlo vás někdy, že si kustovnici do vlastních směsí či na čaj můžete pěstovat i doma na zahrádce?

Rostlina pro zdraví i krásu
Kustovnice čínská je považována tradiční čínskou medicínou za rostlinu podporující dlouhověkost a vitalitu. Je to vlastně medicína v přírodní podobě, označovaná také jako superpotravina. Uchování plodů Goji není složité – po sklizni se usuší, a to na sluníčku, aby se uchovala jejich nutriční hodnota. Konzumovat lze plody čerstvé, sušené, pít čaj ze sušených plodů a lístků, využít je možné i kůru rostliny a olej je výborný na suchou pleť.

čaj z Goji

Nejhodnotnější ovoce planety
Tak toto plně platí z hlediska obsahu vitamínů a nutričních látek. Goji jako zdroj vitamínů je totiž neocenitelná. Je to neuvěřitelně silný axioxidant, plody obsahují daleko více vitaminu C než pomeranč, více železa než steak, je v nich skryto na 18 aminokyselin a 21 minerálů. A k čemu všemu se používá? Goji je vlastně všelék a doplněk stravy: pomáhá proti únavě, upravuje vysoký tlak, má prý vliv i na krásu, energii, vytrvalost a plody jsou také proslaveny jako přírodní afrodiziakum. Posiluje imunitní systém, odbourává tělesný tuk, zvyšuje sílu a výkonnost, posiluje aktivitu a prodlužuje mládí.

susene Goji v mussli

Goji aneb kustovnici čínskou můžete pěstovat i na zahradě
Nedejte se odradit tím, že její domovinou je Čína. Informace o jejím pěstováním vám poskytnou také odborníci v zahradnictví Starkl, kde mají již připraveny sazenice pro jarní výsadbu. Rostliny - keře rostou v každé dobré zahradní půdě na slunci a plodí již od 2. roku. U nás je Goji plně mrazuvzdorná a při dobrých podmínkách, patřičném řezu a dostatku vláhy se odvděčí velikostí i množstvím plodů. Ty mohou být typicky červené - Goji „Goliáš“ červený, nebo sladké a žluté - Goji „Amber Sweet“ žlutý.

plody Goji

Kvalitní sazenice této jedinečné rostliny si můžete vybrat osobně v zahradnictví Starkl, které s rostlinami pro zdraví má bohaté zkušenosti. Nebo si je objednat přes e-shop a nechat zaslat až domů. V obou případech získáte odolné rostliny, garanci na ujmutí a využít lze i odborného poradenství.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.