Estragon je teplomilná bylina



Kategorie: Bylinky | 08.06.2011

Zní Vám estragon příliš cize? Tak mu říkejte pelyněk. Je to jedna a tatáž teplomilná bylina.

Pěstujeme estragon
Estragon neboli pelyněk kozalec má rád teplé a před větrem chráněné klima a půdu bohatou na živiny. Pokud jej chcete pěstovat na zahrádce, tak opatrně. Obsahuje totiž látky, které působí nepříznivě na vliv okolních rostlin. Ideální je tedy pro něj vyčlenit kout zahrady, který je alespoň dva metry od Vaší bylinkové zahrádky. Jeho výhodou však je, že účinně odpuzuje obtížný hmyz. Rostlinu je třeba dobře chránit před mrazem. Hlavní estragonová sezóna je na konci léta, ale lístky můžeme samozřejmě trhat po celý rok.  

Použití v kuchyni
Jako koření se používají listy estragonu neboli pelyňku, anebo jeho nať. Z rozdrcených listů se připravuje bylinkové máslo. Pelyněk s oblibou používá francouzská kuchyně, která z něho připravuje různé omáčky. Oblíbené jsou také pomazánky s pelyňkem, a to zejména v Holandsku.  Recept na jednu z nich Vám přinášíme níže. Estragon se hodí ke kotletám, grilovaným rybám a do zeleninových salátů.

Vajíčková pomazánka e estragonem 
Suroviny:
4 vejce
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce oleje
lístky estragonu
pepř a sůl

Příprava:
1. Vejce uvaříme natvrdo.
2. Oloupeme je, vyjmeme žloutky, které rozmačkáme a smícháme s hořčicí a olejem.
3. Najemno nakrájené bílky a nadrobno nasekané lístky estragonu přidáme do směsi.
4. Vše promícháme, dochutíme pepřem a solí.
5. Vychlazenou pomazánku podáváme s bílým pečivem.  
Dobrou chuť!

Zajímavosti
Estragonový kořen se používá k tlumení bolesti zubů. Pomáhá také proti nechutenství. Vedle pelyňku francouzského, který je velmi jemný, existuje ještě pelyněk ruský, jenž je naopak silný, a označuje se jako falešný estragon.      
 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.