Dubnové práce na zahradě



Kategorie: Péče o zahradu | 23.04.2018

Duben je příslibem teplejšího počasí a nejednoho zahrádkáře nenechá v klidu domova. I když ne nadarmo se dubnovému počasí přezdívá aprílové, protože nás dokáže nemile překvapit kroupami a místy ještě přízemními mrazíky.

Máte-li zahrádku, určitě už jste vyrazili ven a pustili se do prvních jarních prací. Ani v dubnu rozhodně není čas na to, abyste mohli s pracemi na zahradě otálet - ba spíše naopak! My víme, co je potřeba v tomto měsíci na zahrádkách udělat, tak se pojďte inspirovat, ať na nic nezapomenete.

Založení nového trávníku

V dubnu je ideální čas na založení nového trávníku. Máte-li na zahradě holá místa, která si zaslouží zatravnit, pak je právě teď ten správný čas. Založení trávníku můžete stihnout až do konce dubna, déle ale s tímto úkolem neotálejte.

Hubení slimáků

Možná si říkáte, že na slimáky a jiné potvůrky je ještě čas, ovšem byli byste nemile překvapeni, až by se vám s chutí pustili do vašich záhonků. V dubnu se začínají objevovat první slimáci a hlemýždi, kteří dokážou napáchat nepěknou paseku, proto si je ohlídejte a případně je zneškodněte.

Stříhání dřevin

Roubování jádrovin již máme za sebou, v tomto čase se proto můžete pustit do stříhání dřevin a okrasných rostlin, především se pak jedná o růže, u kterých je potřeba odstranit odumřelé výhony a sestříhat očka. Vysazujete-li nové růže, nezapomeňte je zkrátit a myslete na jejich důkladnou zálivku. Což ostatně platí pro všechny nově zasazené rostliny.

Osazení skalky

Chcete-li si zahradu ozdobit skalkou, můžete v dubnu přistoupit k jejímu osazení. Pokud již skalku na zahradě máte, je tento čas ideální k tomu, abyste staré a uhynulé skalničky odstranili a nahradili je novými. Případně zmenšili ty, které se příliš rozrostly a zabírají tak místo dalším.

Sázení letniček

Ať už si chcete letničkami oživit zahradu, umístit si je na terasu nebo s nimi zkrášlit balkon, pusťte se do jejich sázení. Jelikož je počasí ještě nevyzpytatelné, radíme raději rostlinky předpěstovat buď doma, nebo ve skleníku či pařeništi.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.