Dopřejte své zahrádce to nejlepší. Začněte kompostovat!



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | Pěstování | 18.04.2017

Kompost je nejstarším a nejpřirozenějším prostředkem pro zlepšení půdy, což samozřejmě všichni správní zahrádkáři dobře vědí. Určitě znají i základní podmínky kompostování, ale mají také svého ideálního pomocníka?

Tím pomocníkem není nikdo jiný než kvalitní kompostér. Takový, který je vhodný na každou zahrádku, takový, který ulehčí práci, je odolný, proto dlouho vydrží a s jehož pomocí bude udržována nebo zvyšována úrodnost zahrádky.

Kompostéry a sila
Dobrým tipem jsou kompostéry z recyklovatelného plastu, vybavené víkem s otočným ventilem pro přístup vzduchu a bočními dvířky pro vyjímání kompostu. Kdo dává přednost volně loženému kompostu na hromadě, ten pak asi sáhne po kompostovacím silu, které kompost ohraničí. Podle velikosti zahrady vyberte odpovídající kompostér, můžete zvolit dokonce i barvu a za pár dní už máte svého pomocníka doma. Už ho jen snadno sestavíte a založení kompostu je s návodem, který je jeho součástí, úplnou hračkou. Nikdy však nezapomeňte, že kvalita kompostu vždy závisí na kvalitě vstupních surovin a technologii zpracování. Kompostér nebo silo vám pomůže, ale proces kompostování máte ve svých rukou jedině vy.

kompostér z recyklovatelného plastu

Kam s BIO odpadem ze zahrady a domácnosti?
V kompostéru dochází k procesu rozkladu organické hmoty tlením, tedy za přístupu vzduchu. Proto mají kompostéry maximum ventilačních otvorů a stejně jako kompostovací sila nemají dno. Důvod je prostý – volný styk s půdou zajišťuje přístup mikroorganismům, červům i žížalám. Během celého roku a také při úklidu na zahradě vzniká hodně odpadu - listí, zbytky rostlin, posekaná tráva, plevel, piliny apod. Organické odpady vhodné pro kompostovaní však nejsou jen ze zahrady, ale také z domácnosti, odkud lze použít zbytky vařených jídel, ovoce, zeleninu, papírové ručníky nebo třeba popel.

organický odpad

Kompostování na vlastní zahrádce má své nesporné výhody: účelně a prakticky odstraníte odpad, a ještě významně přispíváte k ochraně životního prostředí. Bonusem pro vás je získání kvalitního hnojiva. Musíte uznat, že kompostování má smysl!

kvalitní pohnojená půda

České kompostéry a kompostovací sila z recyklovatelného plastu mají svou tradici, využití nachází na zahradách všech velikostí, ale vhodné jsou i pro města či obce. Kvalitu, zkušenosti, rady, ale i dopravu zdarma najdete v eshopu www.kompostery.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.