Děti a jejich koutek na zahradu patří



Kategorie: Zahrada a děti | 02.03.2011

Není koutek jako koutek! Pískoviště, skluzavka, prolejzačka či brouzdaliště ocenní každé dítě. A maminky si zase mohou odpustit každodenní cestu na hřiště.

Není koutek jako koutek

Samozřejmě, že existují tisíce, možná i statisíce dětských koutků, které se designově příliš nepovedly. Jejich majitelé se nechali unést prvním spatřeným nebo tím nejlevnějším vybavením, na které narazili. Pokud se jim navíc podařilo, umístit dětský koutek do centrální části zahrady, katastrofa je hotová. Někdo může sice namítnout, že zahrada je věčná, kdežto dětský koutek je časově omezená záležitost, a proto není nutné, do něho investovat příliš času a prostředků. Argument je to však velmi chabý, když si uvědomíme, jak čas rychle letí a dřevěný poctivě udělaný dětský koutek může posloužit mnoha generacím dětí včetně jejich kamarádů. Také bezpečnostní hledisko zde hraje velmi důležitou roli! Zásadně Vám proto nedoporučujeme laciné plastové výrobky nejistého původu. Ty nejenže Vaší krásné zahradě po estetické stránce neuvěřitelně zaškodí, ale mohou být nebezpečné také pro Vaše děti.

Pískoviště je základ

Možná si ještě vzpomínáte na dobu, kdy jste si sami hráli na písku, stavěli hrady a dělali bábovičky nejrůznějších tvarů. Děti milují písek, stejně jako bláto nebo hromady kamení. Jak ale sami jistě správně tušíte, pískoviště je lepší volba. Prostor k písečným hrátkám je alfou omegou každého dětského koutku umístěného v exteriéru. Než se však do jeho budování pustíte, smiřte se s tím, že veškerý písek nezůstane pouze mezi stěnami pískoviště. Opětovné doplnění pískem je obvykle nutné jednou až dvakrát do roka. Ideálně tedy na jaře a na podzim. Pokud nejste srdcem a duší domácí kutil, můžete si vybrat z několika nabídek, buď ve velkých obchodních domech pro kutily, kde koupíte vše pro zahradu, v zásilkových obchodech a samozřejmě také na internetu. Optimální je dřevěná konstrukce. Tyto dřevěné stavebnice se prodávají v různé obtížnosti, co se jejich složení týče. Někdy je součástí ceny také montáž na místě, nebo si ji můžete objednat, jestliže se na to sami necítíte.

Nač dát pozor

Před koupí pískoviště si rozmyslete, do jaké části zahrady jej umístíte. Není dobré, aby si malé dítě hrálo na přímém slunci (třebaže by bylo namazané krémem s ochranným faktorem padesát a patřilo do té skupiny vzorných dětí, které si nestrhávají z hlavy čepičku). V případě, že se nechystáte umístit pískoviště pod stinný strom, raději si připlaťte a kupte výrobek opatřený stříškou! Ta je totiž mnohem praktičtější než dodatečně umístěný slunečník. Krycí střecha nechrání pískoviště pouze před slunečním zářením, ale také před možným znečištěním, které mohou způsobit například ptáci. S toulavými kočkami je to už obtížnější, k ochraně písku před kočičími výkaly Vám nezbude než pískoviště zakrývat v době Vaší nepřítomnosti. Totéž učiňte, když budete na zahradě v blízkosti pískoviště stříkat stromy, nebo pracovat s jinými chemikáliemi.

Další vybavení

Mezi další populární součásti dětského koutku dále patří dětský bazének (u menších dětí raději brouzdaliště), posezení, skluzavka a prolézačky. Bazének využijete pouze v létě. Pokud z něj učiníte součást dětského koutku, mějte na paměti, že batole se může utopit i ve velmi malém množství vody, proto je třeba tento prostor neustále hlídat. Také skluzavka a hlavně prolézačky se sebou přinášejí mnohá nebezpečí. Zde je důležité, aby pod nimi neleželo nic jiného než měkký trávník. Raději pořiďte nižší prolézačky, odkud to má dítko blízko na zem. Když dítě spadne z malé výšky na měkkou trávu, následky zpravidla nejsou závažné. Dětské posezení Vám ve srovnání s ostatními výše jmenovanými atrakcemi může připadat poněkud neatraktivní, avšak opak je pravdou! Když dětem do koutku umístíte stolek s lavicí či několika stoličkami, získají tak skvělé zahradní zázemí, kde budou mít své soukromí. Výhoda spočívá mimo jiné také v tom, že Vás nechají chvilku vydechnout! Když se dětský koutek podaří, stane se hezkým doplňkem celé zahrady. Velké oblibě se těší také houpačky a dětské zahradní domečky, ale o těch až někdy příště. Přejeme Vám šťastnou ruku při výběru a dětem dobrou zábavu!

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.