Časté otázky o křovinořezech



Přinášíme Vám odpovědi na časté otázky před pořízením křovinořezu.

1. Jak budu využívat křovinořez, nebo odplevovač?

Díky této otázce se rozhodneme, jaké z těchto dvou zařízení si pořídíme. Křovinořez bývá obvykle robustnější verze odplevovače, je také těžší a lépe se hodí na velké plochy.

Křovinořez

Odplevovač je obvykle vhodnější pro domácí použití, nebo na malé plochy. Nejkrásnějšího trávníku však dosáhneme, pokud si zakoupíme vytrhávač plevelu, kterým odstraníme i poslední zbytky plevelu.

Pokud je technika vaší zálibou, můžete si pořídit hybridní zařízení, které kombinuje více funkcí najednou. Krom posekání křovin, tedy můžete hustá křoví prořezat, nebo vykartáčovat, konce větší zabrousit, trávník zamést a půdu rovnou zkultivovat. Samozřejmě je důležité nezapomenout na to, že každá legrace něco stojí a cena přirozeně s nadstandartní výbavou roste.

Pokud chcete co nejvíce ušetřit a nevadí vám namáhavá ruční práce, tak si můžete pořídit nůžky na živý plot.

Nůžky na živý plot

2. Mám si pořídit benzínový, nebo elektrický křovinořez?

Primárně se rozhodujte podle dostupnosti provozních paliv, čili benzínu a elektřiny. Dalším důležitým charakteristickým bodem je náročnost práce, jelikož elektrické křovinořezy mají několika násobně menší výkon, než ty benzínové.

Elektrické křovinořezy rozdělujeme na druhy. Prvním jako většina elektrických zařízení musí být neustále připojeny k síti. Nutnost kabalu odstranily nové křovinořezy, které jsou vybaveny baterií, jsou však dražší a méně výkonné.

Proč bych si měl tedy pořizovat akumulátorový křovinořez, když je těžší, dražší a jedinou výhodou je, že nepotřebujeme nonstop připojený kabel s elektrickým napájením. Odpověď je snadná, pokud máte odlehlou chatu, nebo pozemek se značnými nerovnostmi, zajisté oceníte, že žádný kabel nepotřebujete. Ale zde se dostáváme na pomezí, protože baterie nevydrží věčně. Její výdrž ovlivňuje i náročnost práce, proto raději zvažte rozsah práce a pořízení benzínového křovinořezu.

Naopak výhodami křovinořezů s kabelem je jejich váha. Sice za sebou musíme neustále tahat kabel, ale díky tomu, že není přítomný akumulátor, váha klesne i o kilo. Tento typ doporučujeme pro použití na zahradě a na malých plochách, kde je přístupná elektrická síť.

Konečně se dostáváme k rozsáhlejším plochám a náročnější práci. Na velmi husté plevele na rozsáhlých plochách se hodí benzínové křovinořezy. Stejně jako u elektrických máme na výběr z několika druhů, u těchto jde však druh motoru. Na výběr máme z 4-taktového, nebo 2-taktového. 4-taktové jsou nejvýkonnější křovinořezy vůbec, charakteristický je pro ně také hladší chod a méně častou údržbu. Další výhodou je, že nepotřebují olejové přísady, na rozdíl od 2-taktových. 4-taktové křovinořezy jsou značně dražší.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.