Bubnová sekačka



Čeká Vás sekání větší zahrady nebo snad louky? Sečení trávy probíhá nepravidelně a v obtížném terénu? Napadlo Vás někdy, že už nebudete muset tyto plochy namáhavě sekat za pomocí kosy? Nebaví Vás následné hrabání posekané trávy? Chcete, aby posekaná tráva zůstala urovnaná do řádků?

Běžné sekačky Vám tyto požadavky nesplní. Zahradní traktory si s obtížným terénem také neporadí. A co takhle bubnová sekačka?

Je totiž ideálním řešením pro sekání vysoké trávy na velkých plochách, kde se dostane pouze na občasné sekání. Posekaná tráva padá vedle od bubnu do úhledných řádků. To umožní snadnější sušení a Vy můžete následně trávu využít ke krmení. Díky tomu jsou častým řešením pro zemědělce při sekání luk.

Jak fungují?
Nože jsou u bubnové sekačky upevněny k robustnímu žacímu bubnu. S obtížným terénem a přerostlou travou si žací buben poradí hravě díky velké setrvačnosti. Při sekání nedochází k rozsekání trávy, stébla jsou totiž podetnuta.

Jak vybírat?
Zárukou, že si sekačka poradí s vysokou trávou i pojezdem, je vyšší výkon motoru. Výkon takových motorů by neměl přesáhnout pět koní. Při sledování konstrukce se zaměřte na výšku žacího bubnu, čím větším, tím snadněji si poradí s vyšší trávou. Oko by pak mělo padnout i na tvar předního krytu. Ten odpovídá zato, zda je tráva nasměrována přiměřeným úhlem k žacím nožům. Pojezd je varianta, jak si usnadnit manipulaci a ovládání tohoto stroje. Stabilitu a směr udrží kola se šípovým vzorem, ten je také zárukou zdolání jakéhokoliv terénu. S rozvody OHC a OHV dojede ke kvalitnějšímu spalování paliva v motoru a také k rovnoměrnějšímu a tiššímu chodu motoru.
Posledním a důležitým parametrem bubnových sekaček je žací disk. U nejvýkonnějších strojů se setkáme až se 4 noži. Otáčky nožů probíhají na čepu, znamená to tedy, že pokud nožům do cesty přijde překážka, nenásleduje jejich poškození.
Bezpečnost zajistí doběhová brzda nože. Po vypnutí pohonu se žací buben zastaví.

Obsluha a ovladatelnost bubnových sekaček
Obsluhovat takový stroj lze buď jednou, nebo oběma rukama. Jde o snadno ovladatelný stroj.
Ani manipulace není náročnou záležitostí. Její pohodlnost zajistí výšková nastavitelnost řidítek. Řidítka jsou také sklopitelná, to znamená, že jakmile budete potřebovat sekačku někam převést, pohodlně to dokážete i v kufru auta.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.