Brokolice snese i menší mrazy



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 17.06.2011

Brokolice snese i několikastupňový mráz. Nerada však živoří, ke zdárnému růstu potřebuje půdu, která je bohatá na živiny.

Pěstujeme brokolici
Výhodou brokolice je, že ji lze sklízet jak na začátku léta, tak na podzim. Je to dáno jejím krátkým vegetačním obdobím, kolem 80 dní. Pokud chceme, aby se brokolici dobře dařilo, měli bychom jí dopřát hlinitopísčitou půdu s dobrou propustností a dostatkem vápníku. Brokolici často přihnojujeme. Kvůli škůdcům ji nevysazujeme na místo v záhonu, kde jsme předtím pěstovali její příbuzné, jako je například kedlubna nebo květák.   

Brokolice v kuchyni
Protože má brokolice nízký obsah tuků a cukrů a naopak obsahuje vitamíny C, E, kyselinu listovou, vápník a celou řadu zdraví prospěšných látek, doporučuje se jako součást odtučňovacích diet. V rámci dělené stravy často nahrazuje přílohové brambory. Brokolice je chutná pouze když ji správně upravíme. Nejčastější chybou je dlouhá doba varu. Brokolici stačí jen krátce povařit, anebo připravit v páře.       

Náš recept: Slaný brokolicový koláč s mozarellou
Suroviny:
1 hlava brokolice
1 plechovka rajčatového protlaku
1 balení mozarelly
3 stroužky česneku
1 plát listového těsta
100 g anglické slaniny
oregano a bazalka 
sůl

Příprava:
1. Brokolici rozlámeme na růžičky a uvaříme v osolené vodě.
2. Na plech rozvineme plát listového těsta podložený pečicím papírem.
3. Těsto potřeme protlakem, posypeme kořením a nasekanými česnekovými stroužky.
4. Nakonec poklademe brokolicovými růžičkami, proužky slaniny, plátky mozarelly a zapečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů.       

Dobrou chuť! 

Brokolicové zajímavosti
Brokolice neobsahuje o nic méně vápníku než mléko. Její konzumace se proto doporučuje všem, kteří jsou alergičtí na kravské mléko, dětem, které odmítají pít mléko, ale i jako prevence osteoporózy. Blahodárné účinky brokolice znali již staří Etruskové, kteří ji začali pěstovat.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.